X
 
 

Софтуер на ООН ще идентифицира атентатори

622 0
Софтуер на ООН ще идентифицира атентатори
Снимка: Getty images/Guliver
ООН ще подобри борбата срещу тероризма чрез специален софтуер, който ще разпознава бързо потенциалните атентаторил Това съобщава германският национален ежедневник Die Zeit, цитиран от агенция "Фокус".

Софтуерът е предназначен да наблюдава по-добре потенциално опасните завърнали се от райони, които преди това са били контролирани от „Ислямска държава“. Екстремисти, които искат да се завърнат у дома от Близкия изток до техните съответни държави, представляват голяма транснационална заплаха, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. „Много от тях са добре образовани и в бъдеще може да извършват терористични атаки, докато други се надяват да радикализират и да спечелят нови последователи", допълни португалецът.

1 млн. биологични видове са на ръба от изчезване заради човека

Около 1 млн. вида (растения, животни и гъби) са на ръба от изчезване заради влиянието на човека. Това предупреждава проектодоклад на ОО...

Според изчисленията на ООН около 40 000 души от 110 страни са се присъединили към „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак през последните години. Службите за сигурност се опасяват, че след военното поражение джихадистите искат да продължат борбата в родините си и да разпространят идеологията на терористичната групировка.

Със софтуера, наречен GoTravel, ООН иска да се увери, че терористите могат да бъдат идентифицирани и заловени, преди да извършат актове на насилие. Софтуерът може да анализира данните за движението на лицата и да извлича от него коефициент за потенциал за риск. Той също така има за цел по-бързо да споделя информация с други засегнати страни или организации като Интерпол.

Програмата ще бъде предоставена безплатно на държавите, които все още не разполагат с достатъчно средства за преследване на заподозрени в тероризъм. Ирак и Шри Ланка са първите страни, които вече са поръчали софтуера.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители