Специална комисия: Доналд Тръмп е опитал преврат и е отговорен за атаката срещу Капитолия

3091
Специална комисия: Доналд Тръмп е опитал преврат и е отговорен за атаката срещу Капитолия
Снимка: Getty Images/Guliver

Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, която разследва обстоятелствата около нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., показа част от събраните материали по време на първото публично съдебно заседание. Според конгресмените, те са доказателство за това, че 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорен за безредиците в центъра на американската столица и е опитал да направи преврат, предаде БГНЕС.

По време на изслушването бяха показани, наред с други неща, няколко откъса от кадри с показания на свидетели, получени от депутатите. Бяха показани кадри, в които Уилям Бар, служил при Тръмп като министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, изразява несъгласието си, че "изборите са били откраднати". Той подчертава, че не желае да участва в опитите за оспорване на резултата от гласуването и директно казва на Тръмп, че тезата му за откраднати избори е "глупости".

Байдън с реч към американците една година след щурма на Капитолия

Американският президент Джо Байдън ще направи обръщение по повод годишнината от щурма на Капитолия. Мерките за сигурност във Вашингтон ...

Членовете на специалната комисия показаха и запис на разговор с дъщерята на Тръмп - Иванка, която е била президентски съветник в неговата администрация. На записа тя казва: "Уважавам главния прокурор Бар. Затова приех това, което той каза".

Конгресмените представиха тези думи на Бар и Иванка Тръмп, както и други материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия.

Председателят на назначената комисия Бени Томпсън (демократ от Мисисипи) определи действията на Тръмп като "масивна, многоетапна конспирация за фалшифициране на президентските избори". Той заяви, че събитията в сградата на Конгреса на САЩ са "кулминацията на опит за преврат".

Членът на Камарата на представителите Лиз Чейни (републиканец от Уайоминг), която също е член на специалната комисия, заяви по време на изслушването: "Онези, които нахлуха в Капитолия и се бориха със служителите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им каза президентът Тръмп. Че изборите са били откраднати и че той е легитимен президент".

Тръмп отмени пресконференцията по повод годишнината от бунта в Капитолия

Бившият президент Доналд Тръмп отмени планираната пресконференция по повод една година от щурма на Капитолия в САЩ на 6 януари. В изявл...

В специалната комисия за разследване участват седем демократи и двама републиканци, включително Чейни. Последните неведнъж са критикували Тръмп. Много съпартийци ги осъдиха за това.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Демократите, които сформираха специалната комисия, насрочиха събитието за най-гледаното време с надеждата да съберат голяма телевизионна аудитория, за да се опитат да поправят, включително и по този начин, почти катастрофалната според местните анализатори позиция на партията в навечерието на междинните избори за Конгрес през ноември.

Очаква се в следващите седмици комисията да се занимава и разкрие детайли около кампанията на Доналд Тръмп "Спрете ги да откраднат изборите" и натиска, който той е оказал зад кулисите на американското министерство на правосъдието да действа срещу обявените изборни резултати и победата на Джо Байдън. По темата с предполагаем натиск на Тръмп обаче вече има няколко провалени съдебни дела: Тръмп продължава да се мъчи да скрие документи какво е правил в деня на щурма на Капитолия

При щурма и след него загинаха 9 души, включително една жена, и бяха ранени 100 служители на реда. 800 души бяха арестувани и са с обвинения заради атаката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com