Стратегията на Тръмп за национална сигурност - за възпиране на Китай и Русия

4571
Стратегията на Тръмп за национална сигурност - за възпиране на Китай и Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата стратегия за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп посочва Китай и Русия като основни съперници на най-голямата икономика в света. Китай и Русия са "ревизионистки сили", които подкопават американските интереси и ценности, е главното заключение в стратегията.

"Китай и Русия искат да оформят свят, който противоречи на американските ценности и интереси", се казва в документа, в който езикът е забележително рязък, коментира БГНЕС.

Тръмп предложи на Майкъл Флин да бъде съветник по националната сигурност

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп предложи на ген. Майкъл Флин поста на съветник по въпросите на националната сигурност, преда...

"Китай се опитва да измести САЩ от Индийско-Тихоокеанския регион, да разпростре своя модел на държавна икономика и да пренареди региона в своя полза. Русия се опитва да възстанови статута си на велика сила и да установи сфери на влияние в близост до границите си", пише в стратегията.

Амбициите на Русия и нейните военни възможности създават "нестабилна граница" в Евразия, където рисковете от въоръжен конфликт нарастват, според САЩ.

По пътя на приемане на съвременни форми на подривни тактики, Русия се намесва във вътрешнополитическите работи на страни по целия свят. Комбинацията от руските амбиции и растящите военни възможности създават нестабилна граница в Евразия, където рискът от възникване на конфликти расте заради погрешните сметки на Москва, се казва в документа. В него се изразява и мнение, че Москва се опитва да отслаби влиянието на САЩ по света и да ги скара с техните съюзници и партньори.

"Русия вижда в НАТО и ЕС заплаха. Русия влага средства в нови отбранителни възможности, включително и ядрени системи, които остават най-сериозна реална заплаха за САЩ. Тя инвестира и в дестабилизиращи средства в сферата на киберпространството", заявява американската администрация в своята стратегия.

САЩ влизат в нова епоха на съперничество, като предизвикателства им се отправят включително от Русия и Китай, каза Тръмп, представяйки Стратегията за национална сигурност на САЩ. "В тази стратегия се признава, че, харесвали ни или не, ние влизаме в нова ера на съперничество", каза президентът на САЩ. "Ние признаваме, че по целия свят сега има активно военно, икономическо и политическо противопоставяне".

Пентагонът "почерпил" ислямистите с половин милиард във военна помощ

Пентагонът не може да обясни къде се намира предоставената на Йемен военна помощ на стойност петстотин милиона долара, а американски ...

"Изправени сме пред режими-аутсайдери, които заплашват САЩ и техните съюзници. Ние се сблъскваме с терористични организации, транснационални престъпни мрежи и други, които разпространяват насилие и зло по целия свят“, твърди Тръмп.

Главните "транснационални заплахи" за САЩ са терористите и международните престъпни организации, се казва в разпространения от Белия дом текст на новата Стратегия за национална сигурност на САЩ. В документа се посочва, че властите в КНДР се стремят да убият с ядрено оръжие милиони американци.

"Северна Корея се стреми към потенциал за убийство на милиони американци с ядрено оръжие. Ще обединим световната общност срещу "отритнатия режим" на Северна Корея”, пише в стратегията.

САЩ ще запазят необходимото военно присъствие в Близкия изток за запазване на баланса на силите и сигурността, се казва още в стратегията за национална сигурност. В него се заявява още, че САЩ ще оказват помощ на регионалните си партньори за борба с тероризма и осигуряване на обществения ред. Ще им бъде оказвана и помощ за създаване на противоракетни системи системи. "Ще запазим необходимото присъствие на военни сили от САЩ в региона за защита на страната ни и нашите съюзници от атаки на терористи и за запазване на благоприятен баланс на силите в региона", пише в документа.

"Коалицията за борба с ИД към този момент е отвоювала почти 100% от територията, която терористите контролираха в Сирия и Ирак", каза Тръмп и оцени това като "отлична работа".

Според Тръмп Китай и Русия са "ревизионистки сили"

В първата реч за „Стратегията по националната сигурност“ на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп Китай и Русия с...

"САЩ искат Близкия изток да не се превърне в място за укриване на терористи или да им предоставя благоприятна почва за действия, да не стане територия, контролирана от враждебни на САЩ сили. САЩ искат регионът да съдейства за стабилен световен енергиен пазар", се казва още в националната стратегия за сигурност на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com