Съдят българи в САЩ, изнасяли интегрални схеми за военни разработки за Русия

3912
Съдят българи в САЩ, изнасяли интегрални схеми за военни разработки за Русия
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу двама български граждани - Димитър Димитров и Милан Димитров, които са в черния списък на Министерството на търговията. Те са нарушили ембаргото срещу Русия, като са изнасяли незаконно стратегически технологии от САЩ.

Става дума за закупуване и износ в Русия без разрешение от американското правителство на интегрални схеми, чието основно приложение е в космическите апарати, военната техника и медицинската електроника, съобщава 24 часа.

България участието на САЩ с 300 млн. долара в инициативата „Три морета“

Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България приветства обявеното вчера решение на Борда на Корпорац...

Обвинен е и руснакът Иляс Сабиров, който също е в черния списък. Това се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ, което е и главна прокуратура, съобщи ТАСС.

Според разследването, поето от ФБР, тримата са “използвали българската компания Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп ЕООД - МТИГ (Multi Technology Integration Group EOOD - MTIG), за да получават стоки, подлежащи на контрол от САЩ, и да ги изпращат в Русия”.

“В съответствие със законите за контрол на износа на САЩ тези стоки не могат да бъдат изпратени до Русия без разрешението на американското правителство”, се казва в изявлението.

Делото ще се гледа в съда в Остин, щата Тексас.

Две от обвиненията срещу руснака и двамата българи са свързани с нарушаването на два американски закона за контрол на износа, а има и друго за пране на пари “със закупуване на устойчиви на радиация интегрални схеми с двойна употреба от САЩ и изпращане на компонентите им до Русия през България без необходимите лицензи”.

Пентагонът ще проучва варианти за базиране на военни в България

В следващите 12 месеца Пентагонът ще направи проучване за евентуално постоянно разполагане на военни подразделения в района на Черно мо...

Министерството на правосъдието обвинява Милан Димитров и в “лъжесвидетелстване”. “Всяка точка от обвинението предвижда до 20 години във федерален затвор след присъдата”, обяснява щатското министерство.

В изявлението се казва, че 48-годишният Сабиров оглавява две руски компании - “Космос Комплект” и “Совтест Комп”, а също така контролира MTIG”.

70-годишните Димитър Димитров и 46-годишният Милан Димитров са работили за Сабиров във фирмите “Космос Комплект” и MTIG. Обвинението също така твърди, че “Совтест Комп” е прехвърлил над 1 милион долара на MTIG за американски компоненти, подлежащи на контрол.

На свой ред българската компания пък поръчала по указание на Сабиров допълнителни електронни компоненти за над 1,7 милиона долара, износът на които се контролира от държавата.

В петък американското Министерство на търговията съобщи, че въпросните три компании и свързаните с тях лица Димитър Димитров, Иляс Сабиров, Мариана Гаргова и Милан Димитров са в списъка “въз основа на опити за придобиване и реекспорт на американски продукти за дейности в разрез с интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ”.

Foreign Policy: Америка може да заприлича на България, ако Тръмп спечели

"Ако Тръмп спечели, Америка може да заприлича на България", пише списание Foreign Policy в деня на американските президентски избори. Н...

В българския Търговски регистър фирмата фигурира с името МТИГ ЕООД и едноличен собственик на капитала ѝ е Мариана Гаргова. Регистрирана е през 2014 г. с 10 хиляди лв. капитал и последният ѝ финансов отчет от 2016 г. показва загуба от дейността, макар и не голяма - 471 хиляди лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com