СЗО обезпокоена от случая на предаване на зика по полов път

3248
СЗО обезпокоена от случая на предаване на зика по полов път
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) изрази безпокойство във връзка със съобщенията, че вирусът Зика е бил предаден по полов път в САЩ, предаде Reuters.

По-рано първият известен случай на предаване на вируса Зика в САЩ бе докладван в Далас, щата Тексас. Вероятно вирусът е предаден по полов път, а не чрез ухапване от комар.

2 случая на зика в Ирландия, Норвегия дава пари за борба с вируса

Здравните служби в Ирландия обявиха два случая на заразяване с вируса зика в страната, съобщи вестник The Irish Times. По данни на вес...

"Ние ясно разбираме безпокойството във връзка със случая. Необходимо е да се проведе по-нататъшно разследване с цел изясняване на обстоятелствата около случилото се и колко честа или вероятна е трансмисията на вируса по полов път, а също така дали в това са замесени или не са телесните течности", заяви говорителят на СЗО Грегъри Хартъл.

Рискът от разпространение на вируса зика в Европа нараства през пролетно-летния сезон. Това предупреждава директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Жужана Якаб.

„Всички европейски страни, които са обитавани от комарите от вида Aedes, са изложени на риск от разпространение на вируса зика. С настъпването на пролетта и лятото този риск нараства“, се казва в съобщението на Якаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com