Тайният план на Доналд Тръмп за прекратяване на войната в Украйна

3292
Тайният план на Доналд Тръмп за прекратяване на войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Бившият американски президент Доналд Тръмп неведнъж се е хвалил, че може да сложи край на войната на Русия в Украйна дори в рамките на 24 часа. Каква обаче ще е цената за Киев - това е най-големият въпрос, който би бил на дневен ред при завръщане на републиканеца в Белия дом след изборите през ноември тази година.

Тръмп ще легитимира агресията на Путин

Всъщност планът на Тръмп е да окаже натиск върху Украйна да се откаже от някои свои територии - нещо, за което президентът Володимир Зеленски е заявявал, че е твърдо против: Под 50% от украинците вярват, че след войната страната ще е в границите си от 1991 г.

Експерти по външна политика заявяват, че идеята на Тръмп ще възнагради руския диктатор Владимир Путин и ще одобри нарушаването на международно признати граници със сила.

Какъв е точно планът на Тръмп?

Предложението на Тръмп се състои в настояване Украйна да отстъпи Крим и граничния регион Донбас (Донецка и Луганска област) на Русия, твърдят хора, които са го обсъждали със самия бивш президент или с негови съветници. Тези неназовани източници са цитирани от Washington Post.

Тръмп обаче отрече: Лагерът на Тръмп нарече "фейк" разпространения в медиите план за край на войната в Украйна.

Още: Шойгу обяви нови кораби в Крим. Киев: Чудно откъде ще ги вземе?

Подходът, цитиран от WP, драстично би обърнал политиката на президента Джо Байдън, който за две години се концентрира върху предоставянето на военна помощ на Украйна.

Тръмп многократно е отказвал да уточни публично как така толкова бързо ще уреди край на войната, която бушува повече от две години и в която са загинали десетки хиляди войници и цивилни.

Още: Журналист: НАТО се стяга за избирането на Тръмп за президент

В частен разговор Тръмп е заявил, че според него и Русия, и Украйна "искат да запазят лицето си, искат да излязат от ситуацията". Според човек, който е обсъждал въпроса директно с републиканеца, хората в някои части на Украйна нямало да имат нищо против да бъдат част от Русия, пише WP.

Снимка: Getty Images

Приемането на руския контрол над части от Украйна би разширило обхвата на диктатурата на Путин. Някои от поддръжниците на Тръмп се опитват да го убедят да се противопостави на подобен изход.

"Прекарвам 100 процента от времето си в разговори с Тръмп за Украйна", каза сенатор Линдзи Греъм - някогашен критик на Тръмп, превърнал се в негов съюзник. "Той трябва да плати цена. Той не може да спечели", добави Греъм, говорейки за Путин.

Още: "Да спасим Украйна от Тръмп": НАТО готви 100 млрд. долара за Киев

Размяната на територия срещу прекратяване на огъня би поставила Украйна в по-лошо положение без гаранции, че Русия няма да се превъоръжи и да възобнови военните действия, както се е случвало в миналото, казва Ема Ашфорд - старши сътрудник в непартийния мозъчен тръст Stimson Center. "Това е ужасна сделка", смята тя за предложението на Тръмп.

От кампанията на Тръмп са отказали да отговорят директно на въпросите за статията на Washington Post. "Всякакви спекулации относно плана на президента Тръмп идват от неназовани и неинформирани източници, които нямат представа какво се случва и какво ще се случи", заяви говорителката на кампанията Каролин Ливит в свое изявление. "Президентът Тръмп е единственият, който говори за спиране на убийствата".

Още: Путин забрави как беше изобличен от проруски чиновник: Пак лъже за Донбас и Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com