Три пъти по-голям риск за мъжете с COVID-19 да стигнат до интензивно лечение

1610
Три пъти по-голям риск за мъжете с COVID-19 да стигнат до интензивно лечение
Снимка: iStock/Guliver

Мъжете, заразени с COVID-19, са три пъти по-склонни да се нуждаят от интензивни грижи, отколкото жените. Освен това представителите на силния пол са изложени на значително по-висок риск от смърт от вируса, казаха учени, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Изследователите са анализирали над три милиона потвърдени случая на коронавирус от 46 държави и 44 щата в САЩ между 1 януари и 1 юни 2020 г. Те открили, че рискът от инфекция със Sars-Cov-2 е еднакъв за жените и мъжете, тъй като „точно половината“ от потвърдените случаи са пациенти от мъжки пол. Но мъжете са почти три пъти по-склонни от жените да бъдат хоспитализирани в интензивно отделение и са 39% по-склонни да умрат от вируса, сочи изследването.

Защо повечето жертви на коронавирус са мъже?

Броят на заболелите от коронавирус мъже и жени е почти равен. Въпреки това инфекцията протича по-леко при жените. Ново проучване от Уни...

"Тези данни могат да помогнат на лекарите да разберат, че полът е рисков фактор за тежко заболяване при управление на пациенти", каза съавторът Кейт Уеб пред AФП. "Полът е недостатъчно докладвана променлива в много проучвания и това напомня, че е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при изследванията", каза изследователят от университета в Кейптаун.

Тенденцията е глобална - освен няколко изключения - и най-вече може да бъде сведена до биологичните различия, казаха изследователите. „За половите различия както във вродената, така и в адаптивната имунна система е съобщавано и по-рано и те може би обясняват женското предимство при COVID-19“, казват авторите.

Жените естествено произвеждат повече протеини, които ограничават анормалния имунен отговор, известен като цитокинова буря, за който се смята, че играе роля в провокирането на тежки форми на COVID-19. "Женският" естрадиолов хормон може също да помогне на жените да отблъснат тежките форми на вируса, тъй като засилва реакцията на Т-клетките, които убиват заразените клетки, и увеличава производството на антитела, се казва в изследването. „За разлика от него, мъжкият полов хормон тестостерон потиска имунната система“, отбелязват авторите.

Въз основа на пола разликите в съпътстващите заболявания, свързани с тежък коронавирус, могат да изложат мъжете на голям риск, пишат те в проучването, публикувано в Nature Communications. Авторите отбелязват сходството в пропорциите на жените и мъжете с хипертония и диабет в световен мащаб, „най-честите съобщени съпътстващи заболявания при хоспитализирани пациенти с COVID-19“. Констатациите може да имат последици за бъдещи ваксини, казаха авторите.

Учени: Два пъти повече мъже умират от COVID-19 спрямо жените

Един и половина до два пъти повече мъже умират вследствие на усложнения от коронавирусна инфекция спрямо жените. Това заяви Елена Малин...

Уеб отбеляза, че предишни ваксини срещу други инфекции показват разлики в реакцията при жените и мъжете. "Все още предстои да се определи дали същото ще важи и за ваксините за Sars-CoV-2", каза Уеб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com