Тръмп аут от Белия дом веднага - ето как

4131
Тръмп аут от Белия дом веднага - ето как
Снимка: Getty Images/Guliver

Привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса на САЩ. Това прекъсна церемонията по броене на гласовете от изборите. Полицията съобщи за четири жертви. След случилото се, както в САЩ, така и в международната общност се появиха призиви Тръмп да бъде отстранен от поста. Може ли обаче това да се случи? Анализаторът на Ройтерс Ян Улф дава отговор на този въпрос.

Какви са вариантите?

Има два начина за отстраняване на президент от длъжност: 25-ата поправка на Конституцията на САЩ и импийчмънт, последван от присъда на Сената. И при двата сценария вицепрезидентът Майк Пенс би поел поста до встъпването в длъжност на Байдън.

Поправката

Ратифицирана през 1967 г. и приета след убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г., тази поправка се отнася до приемствеността на президентския пост при здравословни проблеми.

Нейният Раздел 4 разглежда ситуации, при които президентът не може да изпълнява задълженията си, но не се оттегля доброволно. Съставителите на поправката, изглежда, са предвидили прилагането ѝ, когато заради физическо или психично заболяване президентът е неспособен да изпълнява задълженията си, казват експерти. Според някои изследователи тя може да се тълкува и по-широко - например да се прилага за опасно негоден за длъжността президент.

За позоваването на 25-ата поправка Пенс и по-голямата част от кабинета на Тръмп ще трябва да обявят, че Тръмп не е в състояние да изпълнява задълженията на президентския пост и да го отстранят. В този сценарий Пенс би го поел.

Политолог: Тръмп започва да става отровен за Републиканската партия

"САЩ са разделени на две и всяка от страните чете свои медии, посещават различни пространства в социалните мрежи и се настройва с омраз...

Впоследствие Тръмп би могъл да се обяви за способен да се върне на работа. Ако Пенс и по-голямата част от кабинета не оспорят, Тръмп се връща на власт. Ако оспорят, последната дума е на Конгреса, а до решението Пенс остава президент.

За да не се върне Тръмп, са нужни гласовете на мнозинство от две трети в двете камари. Контролираната от Демократите Камара на представителите обаче може просто да отложи гласуването до изтичането на мандата на Тръмп, заяви Пол Кампос, професор по конституционно право в университета в Колорадо.

Според него 25-ата поправка би била подходящ начин за отстраняване на Тръмп от длъжност и е по-бърза от импийчмънт. "Пенс може незабавно да стане президент, докато импийчмънтът и осъждането могат да отнемат поне няколко дни", каза Кампос.

Импийчмънт

Москва: Избирателната система на САЩ е архаична

Русия заяви в четвъртък, че "архаичната" избирателна система на САЩ, която не отговаря на демократичните стандарти, и политизацията на ...

Възможно ли е да има и импийчмънт, и отстраняване, след като през 2019 г. вече имаше неуспешен опит? Отговорът тук е "да".

Ако обикновено мнозинство от 435-имата членове на Камарата одобри повдигането на обвинения, в Сената следва съдебен процес за определяне на вината на президента. Конституцията изисква две трети от гласовете на Сената за осъждане и отстраняване на президент.

Според конституционния експерт Франк Бауман от университета в Мисури Тръмп вече може да бъде обвинен в опит да свали правителството и в подклаждане на безредици.

Възможно е и по-общо обвинение като липса на лоялност към конституцията или нарушаване на клетвената длъжност.

На теория целият процес може да приключи за един ден: „Може да се уреди обвинителен акт срещу него до утре до обяд и след това да се премине през ротондата на Капитолия до Сената и да се уреди процесът да започне утре следобед“, казва Боуман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка