Тръмп иска преразпределение на членския внос в НАТО

2771
Тръмп иска преразпределение на членския внос в НАТО
Снимка: Getty Images / Guliver

 

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му плаща прекалено голям и неравномерен голям дял в НАТО и че има страни, които не отделят достатъчно ресурси за общостта. Според данни на НАТО, 73% от военните разходи на алианс се поемат от САЩ.

Столтенберг: Русия не е заплаха за нито една страна от НАТО

НАТО не възприема Русия като надвисваща заплаха, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в реч в Оксфордския университет...

Изискването в момента е всяка държава да отделя за отбрана поне 2% от своето БВП. Само пет страни-членки (САЩ, Гърция, Полша, Естония и Великобритания) покриват изисквания минимум. Икономическият локомотив на Евросъюза Германия изразходва едва около 1% от своя БВП за отбрана.

НАТО се състои от 28 държави (всичките са европейски без САЩ и Канада) и отбрана и е колективна. Ако 23 от 28-те членове не плащат своя справедлив дял, това означава, че американските данъкоплатци плащат за тяхната сигурност. В момента делът на САЩ за отбрана на НАТО е от порядъка на 650 милиарда долара, а другите страни общо заделят около 250 милиарда, съобщава БГНЕС.

Също така има въпрос срещу какви заплахи трябва да се изправи НАТО. По време на разгара на Студената война СССР и неговите съюзници от Варшавския договор имаха близо 1 милион войници, готови да тръгнат на война в Европа. И това беше смисълът на НАТО и колективната отбрана. Перспективата хиляди съветски танкове да преминат през района Фулда беше съвсем реална. Но това беше тогава, а сега е различно. Русия вече не е СССР. Общият брой военни на активна служба в Русия е близо 800 000 души. Без да броим САЩ и Канада, НАТО се радва на предимство в личния състав над Русия в съотношение 2:1 - с повече от 2 милиона готов за разгръщане личен състав. Като се има предвид, че икономиките на европейските страни от НАТО засенчват тази на Русия в съотношение 10:1 (и повече), че европейските членове на НАТО изпреварват Русия по разходи за отбрана (250 милиарда долара срещу 66 милиарда долара, тоест с разлика от почти 4:1), не е ясно как Русия може представлява реална заплаха за Европа.

НАТО трябва да се върне към своето първоначална предназначение: колективната отбрана срещу военните заплахи за Европа. Проблемът е, че НАТО се е отклонила от това, включително чрез стремежа за "поддържане на международния мир и сигурност."

Като отговор към НАТО: Путин разполага балистични ракети в Калининград

Руската федерация разполага балистични ракети с малък обсег в своя анклав в западноевропейски анклав - град Калининград, пише британски...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com