Тръмп изправен пред важни проблеми, ще има ли стена с Мексико и изтегляне от Сирия

4574
Тръмп изправен пред важни проблеми, ще има ли стена с Мексико и изтегляне от Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че има сериозна вероятност да обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да построи стена по границата между САЩ и Мексико.

Президентът заяви, че допълнителна информация ще бъде предоставена по време на обръщението за "Състоянието на Съюза", като призова хората трябва да „слушат внимателно” речта.

Ирак иска прекратяване на военно споразумение със САЩ, Тръмп не планира изтегляне

Депутати в Ирак работят по законодателство, което ще прекрати споразумението със САЩ в областта на сигурността, съобщават световните ос...

Коментарите на Тръмп са един от най-ясните признаци, че той може да действа сам, за да изгради стената, заради решимостта на демократите да блокират едно от основните му обещания по време на кампанията. 

Той предрича, че демократите няма да му дадат никакво финансиране на стената, за да се предотврати ново затваряне на правителството и заяви, че неговите опоненти ще платят политическата цена.

Изявленията дойдоха след като Тръмп каза, че няма да приеме сделка за предотвратяване на друго закриване на правителството, освен ако то не включва пари за исканата от него гранична стена.

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси заяви в четвъртък, че демократите продължават да се противопоставят на финансирането на стената, но ще обмислят предоставянето на пари за ограждения по границата.

Представителите на двете камари се срещнаха в сряда, за да започнат обсъждане на евентуално споразумение за разходите по сигурността на границите преди крайния срок от 15 февруари.

Тръмп: Има голяма вероятност да обявя извънредно положение заради стената

Президентът Тръмп заяви, че има "голяма вероятност", да обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да постро...

Интерес събуди и коментарът на Тръмп пред CBS,че той не винаги се съгласява със собствените си специални служби, тъй като често правят грешки. Като пример той посочи войната в Ирак през 2003 г., която избухна поради неправилни американски разузнавателни данни.

Донякъде изненадващо той обяви, че част от американските военни в Сирия ще останат там, за да оказват защита на Израел.

През декември 2018 година Доналд Тръмп обяви оттеглянето на американският военен контингент от Сирия, защото "Ислямска държава е окончателно победена". Две хиляди американски военни трябваше да напуснат страната за два-три месеца. Сега обаче не е ясно колко от тях ще останат на позициите си.

Израел иска оттеглянето на проирански отряди и ирански части от Сирия,защото ги смята за непосредствена заплаха за територията си. Той нееднократно атакува ирански бази и дори постави пред Русия искане да помогне за изтеглянето на иранските части, но засега няма успех в тази посока.

Очаква се предстоящото изявление на Тръмп да даде отговор на тези и други важни въпроси и да хвърли светлина върху бъдещите действия на САЩ. 

Тръмп все пак ще говори официално "За състоянието на Съюза" - на 5 февруари

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е поканила президента Доналд Тръмп да произнесе традиционната си реч "За съст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com