Тръмп може и да бъде съден за опит за преврат

2046
Тръмп може и да бъде съден за опит за преврат
Снимка: Getty Images/Guliver

Туит на Доналд Тръмп е мобилизирал крайнодесни екстремисти да се съберат във Вашингтон в деня на щурма на Капитолия, стана ясно от разследване на Конгреса. Той е публикувал туита след "най-безумната среща на президентството на Тръмп", заяви конгресмен от специалната комисия, която се занимава със случая, предаде БГНЕС.

Според заключението, тогавашният президент форсира гнева на поддръжниците си, въпреки че помощниците му многократно са го предупреждавали, че справедливо е загубил изборите през 2020 г. от Джо Байдън.

Тръмп определи като "пародия на правосъдие" разследването за щурма на Капитолия

Бившият американски президент Доналд Тръмп определи като "пародия на правосъдие" работата на разследващата комисия на Камарата на предс...

Комисията обвинява Доналд Тръмп в опит за преврат, за да остане на власт.

Часове преди изслушването, Тръмп отхвърли ръководената от демократите комисия на Камарата на представителите и ги определи като като "политически хакери и бандити".

Специалната комисия провежда почти едногодишно разследване на нападението срещу Капитолия. Заседанието снощи се съсредоточи върху туита на Тръмп, изпратен в ранните часове на 19 декември 2020 г., и бурната шестчасова среща в Белия дом, която предшества публикацията.

Джейми Раскин, демократ от щата Мериленд, който водеше изслушването, заяви, че срещата е била описана като "откачена" и "ненормална". Помощниците в Белия дом и фигури от собствения му предизборен екип вече са предупредили по това време Тръмп, че трябва да признае победата на Байдън.

Въпреки това на 18 декември той приема в Белия дом някои неофициални съветници, които го призовали да продължи с неоснователните си твърдения за широко разпространени изборни измами.

Един от най-срамните дни в историята на Америка

В четвъртък, 9 юни, в САЩ започна серия от изслушвания за щурма на Капитолия от януари 2021 година - в специална комисия към Конгреса, ...

Групата, която включва адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и бившият му съветник по националната сигурност Майкъл Флин е предложила на Тръмп предварително написана заповед, която да позволи изземването на машини за гласуване.

Срещата е приключила след полунощ, като идеята за изземване на машините е била отхвърлена. В туит, изпратен в 01:42 ч. местно време, Тръмп съобщава на поддръжниците си: "Статистически е невъзможно да съм загубил изборите през 2020 г. Голям протест във Вашингтон на 6 януари. Бъдете там, ще бъде диво".

Постът, твърди Раскин, "наелектризира и галванизира поддръжниците му", които са повярвали на твърденията на Тръмп, че изборите са били откраднати от него.

Експертната група твърди, че туитът е бил сигналът към екстремистките групи като The Oath Keepers и Proud Boys да се появят. Двама членове на групите очакват съдебен процес по обвинения в подстрекателски заговор, свързани с бунта в Капитолия.

Междувременно анонимен служител на Twitter заяви пред комисията, че след въпросния туит на Тръмп е забелязал нарастване на агресивната реторика в мрежата. Раскин заяви, че някои от съобщенията "са станали откровено убийствени".

Джо Байдън: Заради голямото его на Тръмп демокрацията в САЩ беше застрашена

Отбелязва се една година от щурма на Капитолия, при който гневни симпатизанти на Доналд Тръмп се опитаха да осуетят сертифицирането на ...

Появи се и информация, че Тръмп е опитал да се свърже с неназован свидетел, който говори пред комисията. Въпросният човек не отговорил на телефонно обаждане на експрезидента и уведомил адвокат.

BBC коментира, че специалната комисия работи, за да събере достатъчно данни, доказателства и факти, с което евентуално да бъде повдигнато обвинение в съда срещу Тръмп.

Специална комисия: Доналд Тръмп е опитал преврат и е отговорен за атаката срещу Капитолия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com