Тръмп заговори за разширяване на НАТО в Близкия изток

1600
Тръмп заговори за разширяване на НАТО в Близкия изток
Снимка: Getty Images

На фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран държавният глава на САЩ Доналд Тръмп предложи приемането на страните от Близкия изток в редиците на НАТО. Това съобщава американското издание Politico, цитирано от Агенция "Фокус".

Тръмп отправи предложението в същия ден, в който призова Алиансът да участва по-активно в делата в Близкия Изток. На събитие в Белия дом американският президент говори за скорошния си телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който – съгласно думите му, бил „възхитен“ евентуалното разширяване на организацията в посока Близкия изток.

Сенатори: Тръмп незабавно да разсекрети подробности за убийството на Сюлеймани

Лидерът на малцинствата в Сената Чък Шумър и сенаторът Робърт Менендес поискаха от президента Доналд Тръмп незабавно да разсекрети моти...

„Мисля, че НАТО трябва да се разшири и трябва да включим Близкия изток. Разбира се", заяви президентът пред журналисти, като подчерта, че Северноатлантическият алианс трябва да замени САЩ в този регион, „защото той е международен проблем".

„Можем да се върнем у дома или да се върнем у дома и да използваме НАТО“, продължи президентът, представяйки тази стъпка като компенсация за водещата роля на Вашингтон в унищожаването на халифата на „Ислямска държава“. „Това е международен въпрос. Победихме „Ислямска държава“. Направихме страхотна услуга на Европа".

„Затова казах, че НАТО трябва да се разшири“, добави Тръмп по-късно, като отново се оплаква, че други членове на Алианса не полагат достатъчно усилия за повишаването на разходите си за отбрана. „Ще помогнем. Но сега цялата тежест пада върху нас, това е несправедливо".

През уикенда НАТО обяви временно прекратяване на мисията в Ирак, насочена към обучението на войски за борба с „Ислямска държава“. Решението бе взето след американските удари с дрон, при които бе ликвидиран иранският генерал Касем Сюлеймани.

САЩ определиха ударите като защитна мярка, насочена към премахване на неопределената „непосредствена заплаха“ от Иран. Техеран удари две американски бази в Ирак. След това Тръмп се опита да отслаби степента на напрежение, като заяви, че планира да поиска от НАТО „да участва по-активно в процеса в Близкия изток“.

Столтенберг: НАТО ще разшири присъствието си в стратегически важното Черно море

НАТО счита Черно море за стратегически регион за себе си и възнамерява да засили присъствието си в него. Това обяви в четвъртък генерал...

По-късно той говори със Столтенберг и подчерта, че „НАТО трябва по-активно да предотвратява конфликтите и да гарантира мира в Близкия изток“, заявиха от Белият дом.

Столтенберг и Тръмп „заключиха, че НАТО може да даде по-голям принос за регионалната стабилност и за борбата с международния тероризъм. Те също се договориха за директни контакти по тези въпроси".

В четвъртък Столтенберг проведе разговор с държавния секретар Майк Помпео относно възможното разширяване. Държавният департамент издаде декларация, почти дума по дума повтаряща прессъобщението на НАТО за разговора от сряда.

Помпео и Столтенберг „съвместно осъдиха дестабилизиращото насилие на Иран и потвърдиха решимостта си да продължат да се борят с международния тероризъм“, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Морган Ортагус. Според нея в тази борба ще участват мисиите на НАТО в Ирак и Афганистан, чиято цел е да се предотврати възраждането на „Ислямска държава“.

Президентът не обясни кои страни от Близкия изток иска да покани в НАТО, създаден по време на Студената война, главно с цел да се противодейства на руската агресия. Броят на членовете на НАТО се е увеличил от първоначалните 12 на 29 и този блок се състои изцяло от северноамерикански и европейски страни плюс Турция, която частично се намира в Азия.

НАТО изтегля „част от персонала“ от Ирак

НАТО заяви, че ще изведе "част от персонала" от Ирак заради увеличената опасност там, след като убийството на ирански генерал в САЩ пре...

„Международният цвят е добър“, заяви Тръмп, като отбеляза, че някои членове на НАТО не са спрели да участват в иранската ядрена сделка през 2015 г., от която САЩ се оттеглиха през 2018 г. Техеран заяви тази седмица, че след убийството на Сюлеймани той отказва задълженията си по този пакт.

* Превод: Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com