УНИЦЕФ: 67 милиона деца са пропуснали да се ваксинират заради Ковид-19

1434
УНИЦЕФ: 67 милиона деца са пропуснали да се ваксинират заради Ковид-19
Снимка: iStock

Около 67 милиона деца в световен мащаб частично или напълно ще пропуснат рутинни ваксини между 2019 и 2021 г. поради локдауни и прекъсване на здравните грижи, причинени от пандемията Ковид-19, съобщи ООН.

"Повече от десетилетие на трудно постигнати успехи в рутинната имунизация на децата бяха разрушени", се казва в нов доклад на Агенцията на ООН за децата, УНИЦЕФ. Добавя се, че връщането в правия път "ще бъде предизвикателство", предаде АФП.

От 67 милиона деца, чието ваксиниране е било "сериозно нарушено", 48 милиона са пропуснали изцяло рутинните ваксини, заяви УНИЦЕФ и изрази загриженост за потенциални епидемии от полиомиелит и морбили.

Ваксинационното покритие сред децата намаля в 112 държави, а процентът на ваксинираните деца в световен мащаб спадна с 5 пункта до 81% - ниско ниво, което не е наблюдавано от 2008 г. насам. Африка и Южна Азия бяха особено силно засегнати.

"Тревожно е, че спадът по време на пандемията дойде в края на десетилетие, в което като цяло ръстът на имунизацията на децата беше в застой", се казва в доклада.

Ваксините спасяват живота на 4,4 млн. души всяка година. По данни на ООН този брой може да нарасне до 5,8 млн. души до 2030 г., ако бъдат постигнати амбициозните ѝ цели да не бъде изоставен нито един човек.

"Ваксините изиграха наистина важна роля, позволявайки на повече деца да живеят здравословно и дълго", заяви пред АФП Брайън Кили, главен редактор на доклада. "Всеки спад в нивото на ваксинация е тревожен."

Преди въвеждането на ваксината през 1963 г. морбили е убивало приблизително 2,6 милиона души всяка година, предимно деца. До 2021 г. този брой е намалял до 128 000.

Но между 2019 г. и 2021 г. процентът на децата, ваксинирани срещу морбили, е спаднал от 86% на 81%, а броят на случаите през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г.

Намаляващо доверие във ваксините

Кийли предупреждава, че спадът в процента на ваксиниране може да бъде утежнен от други кризи - от изменението на климата до продоволствената несигурност.

"Имате нарастващ брой конфликти, икономическа стагнация в много държави, извънредни ситуации, свързани с климата, и т.н.", каза той. "Всичко това прави все по-трудно за здравните системи и държавите да посрещнат нуждите от ваксинация."

УНИЦЕФ призова правителствата "да удвоят ангажимента си за увеличаване на финансирането на имунизациите", като се обърне специално внимание на ускоряването на усилията за "наваксване" на ваксинациите за тези, които са пропуснали да се имунизират.

В доклада се изразява и загриженост относно спада на доверието на хората във ваксините, което се наблюдава в 52 от 55 изследвани държави.

"Не можем да допуснем доверието в рутинните имунизации да се превърне в поредната жертва на пандемията", заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. "В противен случай следващата вълна от смъртни случаи може да бъде на повече деца с морбили, дифтерия или други предотвратими заболявания."

УНИЦЕФ: Над 500 деца са убити в Украйна от началото на войната

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) потвърди, че "най-малко" 501 деца са били убити в Украйна от началото на руската война, съобщи изпълнител...

Доверието във ваксините може да бъде "променливо и специфично във времето", се казва в доклада. Отбелязва се, че "ще е необходим допълнителен анализ, за да се определи дали констатациите са показателни за по-дългосрочна тенденция" отвъд пандемията.

Като цяло в доклада се казва, че подкрепата за ваксините "остава относително силна".

В около половината от 55-те изследвани държави повече от 80 % от респондентите "възприемат ваксините като важни за децата".

"Има причина да сме донякъде обнадеждени, че услугите се възстановяват в доста държави", каза Кийли. Той добави, че предварителните данни за ваксинацията от 2022 г. показват окуражаващи признаци, пише БГНЕС.

ОЩЕ: 3-те най-големи ползи от ваксините

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка