Вашингтон: Дейтънското споразумение e под заплаха

2352
Вашингтон: Дейтънското споразумение e под заплаха
Снимка: Pixabay

Решението на Народното събрание на Република Сръбска - сръбската област в Босна и Херцеговина, да не изпълнява решенията на Конституционния съд на страната представлява опасна ескалация на сепаратистки заплахи. Това заяви Държавният департамент на САЩ в прессъобщение.

„Това нарушава конституцията на Босна и Херцеговина и противоречи на Дейтънското мирно споразумение. „Оспорването на Конституционния съд застрашава не само върховенството на закона, но и стабилността, сигурността и просперитета на Босна и Херцеговина“, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Босна иска разширяване на мироопазващата мисия на ЕС

Босна и Херцеговина поиска увеличаване на броя на войниците в операция „Алтеа” на силите на Европейския съюз (EUFOR) - миро...

„Съединените американски щати силно подкрепят териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина. Ние ще продължим да държим отговорни за техните действия лица, участващи в дейности, които са в противоречие с Дейтънското мирно споразумение“, допълва щатските власти.

Ултранационалистичният президент на Република Сръбска Милорад Додик, който има мълчаливата подкрепа на Русия и Сърбия, от години защитава идеята за разделянето на сръбската област, за да стане част от Сърбия. Подобно действие обаче едва ли ще спечели подкрепата на Съединените американски щати и по-голямата част от Запада.

Властите на Република Сръбска категорично отхвърлят авторитета на Конституционния съд на Босна и Херцеговина и прилагат конфронтационно отношение към западните държави. Додик открито призовава за независимост и говори публично за съюза на Република Сръбска със Сърбия.

По-рано Додик заяви в Туитър, че трябва да се подкрепи желанието на сърбите да останат в Косово и Метохия, които според него са „неразделна част от Сърбия“. По думите му трябва да се работи за запазването на този статут, както и за това „всеки ден да бъде безопасен за сръбския народ в южната сръбска провинция“. Додик заяви, че сърбите в Косово и Метохия се намират в трудна ситуация и че „в Прищина смятат, че ще успеят да ги принудят да напуснат с терор“, като добави, че е убеден, че „няма да успеят в това“.

30 години след войната: Минните полета в Босна още крият опасност

Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините и експлозивните устройства все още носят смъртна опасност за населениет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com