Вашингтон пост: АНС може да подслушва когото си иска

30207
Вашингтон пост: АНС може да подслушва когото си иска
Снимка: Getty Images / Guliver

Агенцията за национална сигурност на САЩ е разработила система за наблюдение, която може да проследява 100% от телефонните обаждания на чужда страна. Системата позволява на агенцията да преглежда разговори до един месец след осъществяването им, пише БГНЕС, цитирайки "Вашингтон пост". Авторитетната американска медия цитира хора с пряка информация за програмата и документи, разкрити от бившия сътрудник на разузнаването Едуард Сноудън.

По искане на американските власти медията няма да разкрие подробности, които могат да се използват за откриване на страната, в която в момента се използва системата или други страни, където се планира използването й.

Програмата за прихващане на телефонни разговори MYSTIC била създадена през 2009 година. Тя достигнала пълен капацитет срещу първата страна, в която била използвана, през 2011 година. В планови документи две години по-късно се посочва, че подобни операции са били извършвани и в други страни.

Първоначално системите за събиране на информация записвали "всеки един" телефонен разговор в дадената страна, съхранявайки милиарди разговори за 30 дни. Системата триела автоматично най-старите разговори с пристигането на новите, се посочва в класифициран документ.

Сред множеството методи за наблюдение на американското разузнаване, разкрити до момента от Сноудън, не е известна друга програма на АНС за следене на цялата телефонна мрежа на дадена страна. Събирането на телефонни мета данни от АНС беше сред първите разкрития на Сноудън.

Говорителката на Националния съвет за сигурност Кейтлин Хейдън отказа да коментира "конкретни предполагаеми разузнавателни дейности". Говорейки общо, тя заяви, че "нови и възникващи заплахи често са скрити в голяма и сложна система за съвременни глобални комуникации и следователно САЩ трябва да събират разузнавателни сигнали при дадени обстоятелства, за да установят тези заплахи".

Турските власти казват за 19 заподозрени за подслушването на кабинета на Ердоган

Общо 19 души са заподозрени за скандала, при който бяха намерени бръмбари в кабинета на турския премиер Реджеп Ердоган. По думите на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка