Венецуела иска парче от Гвиана: 95% от венецуелците хвърлиха око на спорна територия (ВИДЕО)

4215
Венецуела иска парче от Гвиана: 95% от венецуелците хвърлиха око на спорна територия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Гражданите на Венецуела подкрепиха претенциите на страната си за спорна територия, контролирана от Гвиана. Новината стана ясна след референдум за статута на територията Есекибо, който се проведе в неделя, пише BBC.

Резултатът дойде след като Международният съд изпрати предупреждение до Каракас срещу „анексирането“ на територията, допълва Al Jazeera.

Припомняме, че съдът бе сезиран от Гвиана още в средата на ноември с молба референдумът да бъде спрян, тъй като страната разглежда допитването като случай на анексиране, но до неговата отмяна не се стигна. ОЩЕ: Референдум на Венецуела в спорна територия изправи региона пред война (ВИДЕО)

Повече за спорната територия

Площта от около 160 000 квадратни километра представлява две трети от Гвиана. Венецуела винаги е смятала Есекибо за своя, защото регионът е бил в нейните граници по време на испанския колониален период и отдавна оспорва границата, установена от международни арбитри през 1899 г., когато Гвиана все още е била британска колония.

Ангажиментът на Венецуела да преследва териториалните претенции се колебаеше през годините. Интересът му отново се засили през 2015 г., когато ExxonMobil обяви, че е открил петрол в търговски количества край бреговете на Есекибо.

Резултатът от референдума

Повече от 95% от венецуелците одобриха създаването на нова венецуелска държава на територията, известна като Есекибо, съобщиха властите. След резултата правителството на Венецуела обяви победа на референдума за анексиране на Есекибо, увеличавайки напрежението с Гвиана, като поддръжниците на правителството празнуваха след края на гласуването, пише испанският ежедневник El País.

Какво означава този резултат?

Критиците на венецуелския президент Николас Мадуро твърдят, че той е свикал необвързващия референдум, за да разпали националистическия плам и да отвлече вниманието от призивите за провеждане на свободни и честни избори, пише още BBC. ОЩЕ: САЩ: Мадуро не е легитимен президент на Венецуела

Този резултат няма да има конкретни последици в краткосрочен план: спорната територия е в Гвиана и това не е вот за самоопределение, пише френското издание Libération и допълва, че Каракас е уверил, че не търси причина да нахлуе в района, както се опасява Гвиана в дългосрочен план.

Гвиана не се страхува

„Няма от какво да се страхуваме в идните часове, дни и месеци“. Така президентът на Гвиана коментира резултатите от референдума. Той отбеляза, че първата линия на защита е дипломацията. „Ние сме в много, много силна позиция“, каза той, като подчерта, че страната има широка международна подкрепа и призова Каракас за „зрялост и отговорност“, допълва още френското издание. ОЩЕ: ООН се намесва заради петролен конфликт между Венецуела и Гвиана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Съпруга на милионер изтормози жена в Instagram, за да вземе името на акаунта й

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com