Във Венецуела вече няма пари за заплати на депутатите

1038
Във Венецуела вече няма пари за заплати на депутатите
Снимка: Getty Images/Guliver

Касите на венецуелския парламент, контролиран от опозицията, са празни, и този месец няма да бъдат изплащани заплати на депутатите и служителите. Това съобщи председателят на парламента Анри Рамос Алуп, който обвини правителството, че му спират прехраната.

"Нека депутатите, служителите и работниците в парламента, са знаят, че ако не може да им бъдат написани чековете, могат да отидат в министерството на финансите или в "Мирафлорес" /президентския дворец/, за да си получат заплатите. Аз нямам с какво да ги платя", каза той по повод това ново последствие от кризата, която удря страната.

Държавните служители във Венецуела ще работят само 2 дни седмично

Заради тежката криза с централното електрозахранване, правителството на Венецуела реши служителите в държавния сектор да не работят ...

В началото на януари вторият човек на режима в Каракас и бивш председател на парламента Диосдадо Кабело предупреди, че ще поиска от финансовото министерство да бъдат спрени парите за Националното събрание. Венецуела преживява дълбока политическа криза от победата на опозицията на парламентарните избори през декември, които са първите от 1999 г. Непрекъснатите институционални схватки между правителството на Николас Мадуро и парламента, който е доминиран от опозицията, задълбочават и без това тежката икономическа и енергийна криза в страната.

Невъзможността да се платят депутатски заплати е само един щрих от кризата. Заради сушата и режимът на тока работната седмица там е само от два дни. В град Маракайбо са разграбени редица магазини, подпалени са няколко коли, включително на „Бърза помощ“, подпален е и офисът на държавната електрическа компания в града.

Демонстрации и безредици е имало и в други градове. Арестувани са 95 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com