Защо е важно, че демократите запазиха контрола над Сената?

3752
Защо е важно, че демократите запазиха контрола над Сената?
Снимка: Getty Images/Guliver

Битката, която Републиканската партия започна в средата на мандата на президента Джо Байдън, приключи с поражение в горната камара на Конгреса. Демократите официално запазват контрола си върху Сената на САЩ. Политическият анализатор на BBC отвъд Океана Антъни Зърчър обяснява защо това е важно:

Четири дни след като десетки милиони американци отидоха до урните, победата на Катрин Кортес Масто в Невада късно в събота най-накрая доведе до развръзка на междинните избори. Демократите вече водят с 50 срещу 49 места в горната камара на Конгреса и дори ако републиканците спечелят останалата надпревара в Джорджия (където ще има втори тур през декември), вицепрезидентът Камала Харис ще даде решаващ глас за мнозинство.

Инфлацията и правото на аборт са най-важните теми, определящи вота на гласоподавателите в САЩ

Инфлацията (31%) и правото на аборт (27%) са основните въпроси, които определят вота на американските гласоподаватели на междинните изб...

Това е така през последните две години и проправя пътя на президента Джо Байдън да запълни федералните съдилища със свои кандидати и да окомплектова администрацията си до голяма степен по начина, по който сметне за добре.

Най-важното е, че ако мястото във Върховния съд се освободи поради неочаквано пенсиониране или смърт на съдия, републиканците няма да могат да блокират избора на Байдън. Демократите си спомнят как през 2016 г. тогавашният лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл попречи на кандидата на Барак Обама изобщо да бъде изслушан.

Победата в Невада означава, че вторият тур на изборите за Сенат в Джорджия на 6 декември вече не е ключово състезание за определяне на контрола над камарата. Байдън обаче заяви, че "просто е по-добре" демократите да достигнат до 51 места. Това допълнително ще улесни управлението на мнозинството, а и ще помогне през 2024 г., когато партията ще трябва да защитава повече рискови места.

Все още има вероятност, макар и да не е сигурно, републиканците да поемат контрол над Камарата на представителите с крехко мнозинство, което ще донесе различни главоболия за президента. Там в момента републиканците водят с 211 на 204 места, като са нужни 218 за мнозинство в 435-членната долна камара.

Законодателната му програма ще е "мъртва" и го очаква по-агресивен републикански надзор, но дори и това има положителна страна - ако политическите му опоненти не са в състояние да управляват ефективно поради вътрешни разногласия.

Подкрепян от Тръмп за председател на парламента: Републиканците ще спечелят в долната камара

Досегашният лидер на малцинството в Камарата на представителите в американския Конгрес - Кевин Маккарти, направи изявление, в което обя...

ОЩЕ: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

Политическото бъдеще на Доналд Тръмп е накърнено, макар че тепърва предстои да разберем колко трайно. Позицията на Джо Байдън в партията му е укрепена. Политическият свят в САЩ изглежда значително по-различно, отколкото само преди седмица, когато се очакваше "червена вълна" и победа на Републиканската партия в двете камари.

ОЩЕ: От българско сиропиталище до потенциален сенатор на Републиканците в САЩ

Партията на демократите се противопостави на историческата тенденция междинните избори да водят до провал на управляващите партии и преодоля тревогата от високата инфлация. Избирателите отхвърлиха кандидатите на републиканците, които се бяха съюзили с бившия президент Тръмп и в много случаи повтаряха лъжите му за широко разпространени изборни измами, е анализът на CNN.

Запазването на контрола върху Сената е огромен стимул за президента Джо Байдън през оставащите две години от първия му мандат в Белия дом, като остава още една надпревара в Сената, която ще определи окончателното съотношение на силите в камарата - и колко лостове за влияние ще има в крайна сметка партията на президента.

Нанси Пелоси е преизбрана в Камарата на представителите

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси печели битката за преизбирането си в долната камара на амер...

"Мисля, че това е отражение на качеството на нашите кандидати", заяви Байдън пред репортери в Камбоджа малко след като CNN и други информационни агенции прогнозираха, че демократите ще запазят мнозинството си в Сената. "Всички те се кандидатират по една и съща програма. Нямаше никой, който да не се кандидатира по това, което ние направихме", продължи Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com