The Hill: Не обвинявайте капитализма за високите цени в здравеопазването

3258
The Hill: Не обвинявайте капитализма за високите цени в здравеопазването
Снимка: Gettyimages.com

Американският журналист Хадли Хийт Манинг във водещ материал за електронното издание на американския вестник The Hill, цитиран от агенция "Фокус", пише за проблемите в здравеопазването в САЩ и защо те не са свързани с капитализма.

От двете страни на алеята законодателите често предлагат намаляване на разходите за здравеопазване, което заема все по-нарастваща част от американската икономика всяка година. На път да стигне до 1 от 5 долара през 2026 година, здравният сектор е комплексна политическа мина.

"Галъп": Доплащането за здраве остава един от основните проблеми за пациентите

Около 2/3 от българите, които са били в болница през последните 5 години, са „много доволни“ или „по-скоро доволни&ld...

Идеята за национален план „Здравеопазване за всички“ събира популярност и известност. Вече почти 59 процента от американците го подкрепят, според анкета на фондацията на семейство Кайзер. Измамата на тази идея, често представяна от Бърни Сандърс и други политици от ляво, е, че капитализмът се е провалил в американската здравна система и че е нужно правителствено решение, за да се осигури справедливост и да се задържат ниски цените.

Логиката е пълна с недостатъци, както е и разбирането на думата капитализъм: Капитализмът не е виновен за неволите на настоящата ни здравна главоблъсканица. Капитализмът е просто икономическа рамка, в която частни актьори държат средствата за производство. Проблемът с нашата здравна система е, че ѝ липсват ключовите характеристики на здравословен, конкурентен и свободен пазар.

На първо място, замислете се колко е голямо обединението сред здравните доставчици. Отминали са дните на старомодната, дребна лекарска практика.

Повечето лекари вече са наети в големи болнични системи. Всъщност, бройката на лекарски услуги, принадлежащи на болници и здравни системи, се е увеличил с 86 процента само за период от три години (2012-2015).

Да лекуваш на частно, е просто твърде усложнено за много от днешните лекари, които са претоварени от административните спънки свързани с фактуриране, електронни медицински записи, законосъобразности и застраховки за отговорност.

Българското здравеопазване - пациентът, когото никой не иска да лекува

Смъртността в България е рекордно висока, здравноосигурените пациенти са принудени да доплащат недопустимо високи суми, а медицинският ...

И големите здравни системи вече поглъщат малките болници като „Пак Ман“: От 2013 до 2017 година, около 1 от 5 от всички национални болници са били погълнати или слети с друга болница. Това означава повече власт концентрирана в ръцете на по-малко играчи на пазара – което не е добре за потребителите. Данните разкриват това: Според изследване от „Carnegie Mellon“, цените са с 12 процента по-високи в монополните болници, отколкото в болниците с четири или повече местни конкуренти.

Всички знаем, че конкуренцията е ключът към ниските цени, но има твърде малко съревнование сред здравните доставчици в САЩ понастоящем. Това не е факт само заради тенденцията към консолидация (задвижвана от винаги увеличаващата се бюрокрация), но и защото повечето американци, когато получат избор за доставчици на здравеопазване, просто ще изберат тези, които покриват техния осигурителен план. И относително малко американци наистина избират своя осигурителен план – повечето приемат плана (или много ограниченият брой планове), предложен им от работодателя.

Това не е капитализъм. Това всичко е резултатът от лоша управленска политика, която е ограничила индивидуалния избор и конкуренцията за сметка на стандартизацията, пазарната дисторция и регулацията. Всички тези правителствени действия подкрепят по-големите играчи (които имат ресурсите да управляват бурята) пред малкия човек – дребният практикуващ лекар, болницата на малката общност и пациента.

Второ, за да може капиталистическият пазар да бъде наистина конкурентен и здрав, потребителите трябва да имат правилната информация. Тази информация често е ограничена в здравеопазването особено когато става на въпрос за ценообразуване. Пациентите често искат да знаят „Колко ще ми струва това?“ Но отговорите в здравеопазването са непрозрачни.

Например, Reuters наскоро изследва как пациентите, използващи държавно осигуряване, са можели да спестят пари за предписаните им лекарства, ако са платили от собствения си джоб, вместо да използват осигуровките си. 25 щата са въвели закони, забраняващи „клаузите за прикриване“, които забраняват на фармацевтите да казват на пациентите си, когато случаят е такъв. Тази липса на прозрачност е несправедлива вреда и предателство на един от ключовите елементи, които позволяват на пазара да работи: достъпната информация за потребителите.

Прокуратурата е убедена, че медицинският одит е прикривал лекари след смъртни случаи

В общо 11 случая,  които са завършили с летален изход след лечение в болница, няма сезиране на прокуратурата от страна на Изпълнит...

Без конкуренцията, избора и ценовата прозрачност, настоящият ни здравен сектор трудно ще бъде пример за капитализъм и свободен пазар. Вместо да се движим още повече в грешната посока и да вкарваме здравеопазването в една главоломна правителствена програма каквато е „Здравеопазване за всички“, трябва да дадем нов живот на конкуренцията, като премахнем бюрократичните спънки, възстановим значимия индивидуален избор и овластим пациента с най-добрата информация за неговата грижа и цената за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари