Украинската креативност изненада Запада и той трябва да се довери на Киев: Извод от САЩ

7999
Украинската креативност изненада Запада и той трябва да се довери на Киев: Извод от САЩ
Снимка: 35 ОБРМп/Генеральний штаб ЗСУ/Главен щаб украинска армия

САЩ трябва да приемат, че в лицето на Украйна имат компетентен съюзник, и да му позволят да бъде лидер, що се отнася до бойните действия срещу руския агресор. Това гласи анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) от 25 септември.

Експертите от Щатите казват: свикнали сме с партньори, които изискват от нас да поемаме ръководството - от обучените от нас прокси сили до съюзниците, които разчитат на нас за сигурността си. В Украйна обаче Съединените щати имат партньор, който е водещ на бойното поле и познава оперативната среда, врага си, както и собствените си възможности и ограничения. Украинците неведнъж са демонстрирали, че разбират тази война и могат да се адаптират. Най-важното е, че Украйна все още поддържа непреклонна воля за борба.

Още: Русия уж прави нова армия, с която да бие Украйна, и губи влияние в Армения (ВИДЕО)

Украйна срещна огромно препятствие, но се адаптира

Украинската контраофанзива през лятото на 2023 г. е изправена пред голямо предизвикателство, след като Русия месеци наред изграждаше отбраната си в окупираните земи. Кулминацията на контранастъпленията през 2022 г. - първото от които беше освобождаването на Харков, последвано от Херсонската офанзива - позволи на Русия да изгради отбраната си в дълбочина и попречи на Украйна да започне трета фаза на контраофанзивата си през зимата на 2022-2023 г.

Само че украинските сили направиха това, което правят успешните военни - адаптираха се и сега напредват. Украйна осъзна реалността на руската отбрана много по-бързо от западните политици, които очакваха бърз украински пробив, пише ISW.

Още: Три условия украинският пробив в Запорожието да се превърне в значим успех (ВИДЕО)

Украинска изобретателност

През юли институтът съобщи, че украинските сили са променили тактиката си, след като са срещнали неуспехи. Те започнаха да използват малки пехотни атаки, подкрепени от прецизен огън, за да направят пробив срещу руската отбрана.

Изобретателността на Украйна дава резултати, смятат американските експерти. Киев запазва инициативата на бойното поле, ВСУ напредват в Запорожка област и край Бахмут. Украйна продължава да освобождава територията и народа си и бавно, но сигурно пробива невероятно внушителната руска отбрана. Силите на Москва не са в състояние да спрат настъплението, което вече се движи в две посоки.

Снимка: Getty Images

Освен това украинската тактика в Черно море пречи на Черноморския флот на Русия да действа свободно, принуждава Кремъл да пренасочва военноморските си средства и все повече предизвиква руските сили в Крим.

Още: Убити и ранени знакови руски командири в Севастопол: Украински данни и руски жалейки (ВИДЕО)

Вземането на решения от страна на Украйна при сегашната контраофанзива пречи на Русия да натрупа достатъчно сили, за да се защити от потенциален пробив. Вземането на решения от страна на Украйна не е безупречно, както и от страна на Запада. Украинските сили все пак са ефективни въпреки редицата ограничения, при които действат.

Добро беше решението на Украйна да поддържа натиска върху руските сили по цялата фронтова линия, вместо да съсредоточи бойната си мощ върху една линия на атака - в посока Мелитопол. Умен ход бе да се проведат контраатаки в Бахмут - това позволи на ВСУ да притиснат значителна част от бойната мощ на относително елитните въздушно-десантни сили на Русия и да блокират създаването на стратегически руски резерв.

Още: Хитра украинска стратегия: Как боевете при Бахмут отслабиха руската защита на юг

Украинският напредък в Запорожка област вероятно принуждава руснаците да пренасочат своите части от района на Бахмут, където украинските сили също напредват.

Западът да не се съмнява в Украйна, а да я подпомогне още повече

Сега не е моментът за съмнения от страна на Запада - той трябва да засили военните и дипломатическите си ангажименти и да се притече на помощ за поддържане на динамиката на фронта в полза на Украйна. Киев все още е изправен пред голямо предизвикателство от страна на Русия. За победата е необходима западна помощ.

САЩ и западните съюзници трябва да гарантират, че обучението на украинските войски се извършва в условия, при които Украйна се сражава по най-добрия начин, смятат от ISW.

Това означава ускоряване на разработването и доставката на специфични оръжия, от които Украйна се нуждае. Целите са две - забавяне на кулминацията на настоящата контраофанзива, за да се гарантира, че тя ще постигне максималния си възможен ефект, и създаване на условия за последваща фаза в бойните действия.

Западът трябва също така да промени очакванията си за това как метеорологичните условия в Украйна през есента и зимата могат да повлияят на перспективите за контранастъплението. Украинските операции могат да продължат и вероятно ще продължат дори при дъжд и кал, дори и да се провеждат с по-бавни темпове. Украйна може отново да засили темпото си, когато калните условия приключат през пролетта на 2024 г., ако Западът предостави подходяща подкрепа. Ключът е в това Русия да не бъде оставяна да си отдъхне през зимата. Миналата година Западът не предостави проактивен ресурс за украинския импулс след успешните контраофанзиви на Украйна в Харковска област и Херсон, което позволи на Русия да се прегрупира и окопае. Трябва да се поучим от тази грешка, анализират американските експерти.

Западът също така трябва да помогне за формирането на стратегически комуникации, за да се поставят подходящи очаквания относно напредъка на Украйна. Тя може да спечели тази война във военно отношение, но за това ще е необходима повече от една контраофанзивна операция. Ще са нужни толкова кампании, колкото са необходими на Киев, за да освободи територията и народа си. Западът трябва да е готов да подкрепи всички тях, защото основите, които оформят този конфликт, не са се променили: Русия може да бъде победена само на бойното поле, а това, което е заложено на карта, включва съществуването на Украйна и жизненоважните интереси на САЩ.

Още: Проблемите с танковете Abrams пред Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари