Давид на Микеланджело е застрашен заради земетръсната дейност в Италия

3553
Давид на Микеланджело е застрашен заради земетръсната дейност в Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Експерти оценяват сеизмичната устойчивост на Galleria dell'Accademia във Флоренция и на останалата част от културните съкровища на града. Причината - засилената земетръсна активност в Италия.

През последните години изследванията на статуята Давид на Микеланджело, направена от масивен мраморен блок с тегло над 5 тона, отчитат притеснителни резултати, посочва Artprice. Скулптурата има микропукнатини в областта на краката, пише БГНЕС.

Във Варна показаха скулптура от отпадъци, изхвърлени в морето

Скулптура „Чудовището от морето”, направена от разнородни отпадъци, изхвърлени от морето на брега, бе представена днес във ...

Още през 2014 г. увеличеният брой трусове в централна Италия породи опасения за устойчивостта на културното и архитектурно наследство на Флоренция. Министърът на културата Дарио Франческини тогава съобщи, че държавата ще отпусне 200 000 евро за поставяне на антисеизмичен цокъл около Давид на Микеланджело. „Шедьовър като Давид не трябва да бъде излаган на никакви рискове”, подчерта още министърът.

През изминалата година серия от катастрофални земетресения разтърсиха централната част на Италия, убивайки близо 300 души и унищожавайки изключителни артефакти и постройки, сред които базиликата "Св. Бенедикт" в Норча от XIV век.

Бедствията съживиха дебата около слабите глезени на Давид на Микеланджело (1501-04) в Galleria dell'Accademia. Още през 2014 г., геолозите от Националния съвет за научни изследвания на Италия алармираха, че има опасност статуята да рухне при по-силна сеизмична активност. Специалистите съветват градската управа да създаде специален антисеизмичен музей, в който да се помещават селекция от най-важните произведения на изкуството на града “преди да е станало твърде късно”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт