Хайнц Куздас за Actualno.com: Превърнахме Берлинската стена в платно за изкуство и барометър на времето

1785
Хайнц Куздас за Actualno.com: Превърнахме Берлинската стена в платно за изкуство и барометър на времето
Снимка: LUNAR Festival

Ако не сте чували името на Хайнц Куздас, то сега е моментът да поправите грешката си. Това е артистът и фотограф, който създава най-мащабната колекция от кадри на графитите, рисувани по Берлинската стена през 80-те години. След падането ѝ през 1989 г. неговите снимки и творби се превръщат в едно от малкото реални свидетелства на изкуството, родено от ограниченията в Германия през онези години.

Хайнц Куздас ще представи своята творба "Positive Vibrations" ("Позитични вибрации") по време на LUNAR Festival в София на фасадата на Sofia Ring Mall откъм амфитеатъра от 11 до 14 май.

Имахме привилегията да зададем няколко въпроса на Хайнц Куздас, за да разберем какви хора са рисували по Берлинската стена и как фотографът гледа на ужасната война, която се случва днес вече повече от година.

--------------------------------------

Г-н Куздас, вашата работа "Positive Vibrations" ще бъде показана на LUNAR Festival в София. Заедно със снимките ви това е една изключително важна "историческа" хроника на последните години от съществуването на Берлинската стена и мислите и чувствата на хората, които са рисували по нея. Смятате ли, че новите поколения ще разберат посланията, които стоят зад вашата работа?

Много е трудно човек да си представи съществуването на Берлинската стена и по какъв начин живеехме през всичките тези години - от 1961 до 1989 г. По време на моите пътувания по света, дори в западните части на Германия, като Щутгарт и Франкфурт, хората не можеха да си представят каква е реалността в разделен със стена по средата град. Това беше и моята мотивация да покажа проблема публично, чрез цветни експресии, документални кадри в галерии в Германия, Европа и на други места по света - от 1982 г. на приблизително 100 места и 70 страни в целия свят.

Харесва ми идеята да покажа моята работа и по време на Фестивала на светлините LUNAR Festival в София.

Снимка: LUNAR Festival

Какви хора рисуваха по стената? Познавате ли техните истории?

Всъщност всичко започна с децата, които живееха близо до свободната страна на западната СТЕНА, които играеха там и рисуваха детски рисунки. Последваха ги някои чужденци, като Thierry Noir, Christoph Bouchet и известни артисти от ранга на Keith Haring и Borowsky, които не бяха толкова близко емоционално замесени, както бяха германците. Рисуваха и много творци, които живееха близо до стената и се чувстваха все по-провокирани от нея. Това беше промяна на гледната точка към ужасяващата граница. Използвахме иронията, за да я превърнем в платно за изкуство и барометър на времето.

Защо "Чекпойнт Чарли" е било толкова популярно място за рисунки по Берлинската стена?

През този участък от стената минаваха чужденци и дипломати и бе посещаван от много хора, които идваха от цял свят, за да видят СТЕНАТА.

С падането на стената имахте ли усещахте ли, че част от работата ви е завинаги изгубена?

Всяка творба издържаше само около 2-3 седмици, защото изкуството на стената беше колективно произведение, а следващият използваше останките от предишните рисунки за новото си послание. Нямаше авторски права - никой не можеше да те спре, защото Стената се издигаше на около 4 метра в източната част и когато човек рисуваше от западната страна, се намираше в "Ничия земя". Източната страна се охраняваше с оръжия от източните военни, за да се избегне бягството на хората оттам извън страната.

Снимка: LUNAR Festival

Какво мислите за войната, която Русия води в момента срещу Украйна?

Няма абсолютно никаква идеология, която да оправдае инвазията в днешно време. През 2023 г. да нахлуеш в съседна държава и да бомбардираш хората и градовете в нея... Каква ужасна деструкция, само за да се пресъздаде нов национализъм и бившият Велик Съветски съюз от един автократ, вместо да се въведе истинска модерна демокрация... Чувствам се много разочарован и тъжен - липсва Позитивна вибрация...

Смятате ли, че стена, подобна на Берлинската, е възможна в наши дни?

За съжаление, имаме стена, дори три пъти по-висока от тази между Израел и Палестина, стена между Мексико и САЩ и се мисли отново за изграждане на стени в Европа срещу нови бежанци. Самият аз съм син на бежанци от Чехия, които са пристигнали в Германия през 1946 г., а аз съм роден тук през 1948 г.

ОЩЕ: Световни лидери и хиляди германци заедно за 30-годишнината от падането на Берлинската стена (СНИМКИ)

Мнозина казват, че стените и границите стимулират таланта, защото карат хората да прескачат препятствията чрез креативността си. Съгласен ли сте?

Да, съгласен съм. Това беше идеята на много световни художници и аз също исках да използвам цветното изкуство, за да обърна внимание на абсурдната действителност и да се опитам да спра статуквото, което всички сякаш вече приемаха, без дори да го поставят под въпрос.

Снимка: LUNAR Festival

Можем ли винаги да се борим със злото чрез "позитивни вибрации"?

За всички нас тогава изглеждаше, че докато сме живи тази стена няма да има край заради вземането на политически решения преди 1989 г. Затова имах единствено въображението си, че само Позитивната вибрация, каквато изпитвах по време на пътуванията си в Калифорния през 70-те години, ще може да помогне да се разчисти тази задънена улица. И направих картината си през 1985 г.

-------------------------------

Пълната програма на LUNAR Festival 2023, както и информация за всички артисти и локации ще откриете в официални сайт на фестивала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт