Кристо за начинаещи: проучвателен мандат за паметник

2293
Кристо за начинаещи: проучвателен мандат за паметник
Снимка: Галерия Сариева

На 5 август, петък, Галерия Sarieva (Пловдив) ще представи изложбата “Кристо за начинаещи”, с която започва едноименният проект на художника Лъчезар Бояджиев. В продължение на 4 месеца той ще се фокусира върху изкуството в обществена среда, обхващайки много и различни инициативи, свързани с творчеството на Кристо и Жан-Клод. “Кристо за начинаещи” е пилотен проект на галерия Sarieva и “Фондация Отворени Изкуства” в програмата Sarieva Open Arts.

3 август 2022 г. - Трябва ли ни паметник на Кристо? Въпросът е колкото риторичен, толкова и абсурден. На 5 август в галерия Sarieva известният български художник Лъчезар Бояджиев, експерт на творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще представи една фантазия – макет за паметник на Кристо, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата.

Малина Едрева: От една година подготвяме изложба на Кристо и Жан-Клод (ВИДЕО)

"Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" се нарича ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, ...

„В нашата страна, както и навсякъде из Балканите, за добро и/или за лошо вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но и постоянно произвежда повече житейска реалност, отколкото можем да понесем. А ние се правим, че не забелязваме своята хаотична виталност, живеем тук и сега, като че ли това е винаги и навсякъде. Героите на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни кумири на безвъзвратно отминалото минало.

А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на исторически герои, се добавят и героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Колко големи да са те, и къде да им отредим място – където са живяли, или където ще направи впечатление и за нас, и за туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците-автори на конкуриращите се визии?”

С “Кристо за начинаещи” Лъчезар Бояджиев повдига тези въпроси, разработвайки за първи път проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството на Кристо и Жан-Клод. Според него тяхната смърт прави от всички нас, които се интересуваме от делото им, начинаещи. Новото начало поставя нови въпроси за живота на изкуството след смъртта на автора, за активирането на наученото тук и сега, за набавянето на ресурс и “проучвателен мандат”, споделен между художник, галерист, публика, медии, град.

В програмата на проекта “Кристо за начинаещи” се предвиждат както излагането на макети и визуализации, така и тяхното активиране в обществената среда – градска, медийна и виртуална, през съучастието на граждани и артисти. Паралелни изложби, акции и лекции, които обговарят безкрайните възможности на изкуството да създава условия за случване на бъдещето през критичния поглед към миналото. Проектът на Лъчезар Бояджиев, Галерия Sarieva и Фондация “Отворени изкуства” ще гради среда, в която се случва един споделен процес на фанатазиране.

Ранните творби на Кристо вече са изложени в Бургас

Почитателите на изкуството вече имат възможността да видят част от ранните учебни рисунки и акварели на Христо Явашев - Кристо. Те са и...

Изложбата “Кристо за начинаещи”, с която започват едноименната инициатива, ще бъде открита на 5 август (петък) от 17 часа. Входът е свободен и не изиксва покана. Фейсбук събитие: https://bit.ly/3QeLnpZ

На 6-и август (събота) между 10:30 и 12:30 ч. на различни локации в Пловдив ще се проведе лекционен тук с Лъчезар Бояджиев. Турът започва от artnewscafe в 10:30 ч.

Лъчезар Бояджиев (София, 1957 г.) е сред най-изтъкнатите художници, родени и работещи в България. Автор с богата международна практика, той е публична личност с ясна критична позиция на балканската и международната художествена сцена. Като художник, куратор и преподавател, той допринася за установяването на нови дефиниции на изкуството и практиката, за нови дискурси и за еманципацията на по-младото поколение художници в родината си. Медиите, с които работи, варират от рисунки и живопис до фотография, инсталации, видео и известните му вече обиколки/пърформанси в различни градове и изложби. Лъчезар Бояджиев е един от първите в своето поколение художници, които полагат основите на съвременното изкуство в България след средата на 80-те години на миналия век. С образование в областта на историята и теорията на изкуството, Бояджиев създава изкуство, което не се подчинява както на традиционните норми, така и на социалните условия в страната му; в творчеството му цялата амбивалентност на социалистическото минало е поставена във връзка с глобалните промени.

През годините Лъчезар Бояджиев е участвал в многобройни биеналета, групови изложби, конференции и резиденции, обхващащи територии от Сао Пауло до Кванджу и от Санта Фе до Сингапур, както и почти навсякъде в Европа. Негови творби са част от музейни, корпоративни и частни колекции по целия свят.

Sarieva/Gallery е основана от Веселина Сариева през септември 2021 г. като трето поколение галерия. Тя репрезентира водещи имена в българското съвременно изкуство. Същевременно не е само пространство, а галерийна ситуация, програма и стейтмънт в изкуството, която надхвърля физическите граници и подтиква диалога и опознаването по по-дъбок начин на творчество на художниците. Богатата, амбициозна и новаторска програма надхвърля традиционния модел на белия куб и черната кутия. Sarieva / Gallery е част от хибридната среда Sarieva HUB, заедно с Фондация “Отворени Изкуства” и други близки организации.

Почина Христо Явашев - Кристо

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе ...

Фондация “Отворени Изкуства” е основана през 2007 г. и е призната за един от основните фактори за българския културен живот, променили облика на културата и търсенията на публиката, чрез добре познати проекти като НОЩ/Пловдив, „Въведение в съвременното изкуство“, FLUCA Австрийски културен павилион, Open Art Files и редица други. „Отворени изкуства“ прави творчеството достъпно, създава концепции и проекти за връзка между културата, изкуството, града, жителите, посетителите, преоткрива места и създава нов живот в неочаквани пространства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт