Над 23 000 души са посетили изложбата с творби на Роден

63263
Над 23 000 души са посетили изложбата с творби на Роден
Снимка: БГНЕС

Над 23 хиляди са посетителите, които успяха вече да разгледат впечатляващата изложба "Метаморфози" с 80 скулптури и 20 акварелни рисунки на великия Огюст Роден, наредена в Националната художествена галерия в София, съобщиха от Министерството на културата.

Изложбата с непоказвани у нас творби на родоначалника на съвременната скулптура Огюст Роден (1840 - 1917) бе открита в Националния музей на българското изобразително изкуство /НХГ/ на пл. "Княз Александър I" №1 на 29 май тази година като тя ще може да се види до 15 септември 2014 г.

Изложбата "Метаморфози" на Роден продължава да се радва на изключителен интерес сред ценителите дори и в разгара на сезона на летните отпуски.

В мащабната експозиция, посветена на емблематичния френски творец, са и знакови творби на Огюст Роден като "Мислителят", "Крачещият мъж", "Ева", "Падащият мъж", фрагменти от "Портите към Ада", както и самостоятелни фигури, вдъхновени от тях. Всички творби са от колекцията на Музея "Роден" в Париж, те са от личната сбирка на скулптора, завещана на френската държава.

Част от експонатите в изложбата са изработени от гипс и според куратора от френска страна Софи Биас-Фабиани са и най-близките произведения до Роден, защото неговата ръка ги е изваяла и завършила в детайли. Някои от творбите са и междинни произведения, които на по-късен етап са били изляти и от бронз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт