Над 70 доброволци ремонтираха "Ателие 1" на Художествената академия

4136
Над 70 доброволци ремонтираха "Ателие 1" на Художествената академия

Създаденото през 1906 година Ателие1 към Националната художествена академия в София бе изцяло преобразено и ремонтирано. Пространството е ключово за Академията със своята мултифункционалност.

То се използва като ателие по рисуване, ателие за провеждане на „Вечерен акт“ за занимания в „Лятната академия за деца и ученици“, за организиране на изложби при хабилитации на преподаватели, зала за прес конференция и за специализирани събития.

Обновяването на пространството е част от глобалната инициатива на Групата Перно Рикар - Responsib’All Day, посветена на мотото „да живеем по-добре заедно“. През 2017 г. се провежда 7-то й издание, в рамките на което 18 500 служители от всички филиали на компанията по света в рамките на един ден посветиха работно си време в подкрепа на своите местни общности чрез повече от 100 инициативи.

Проектът в България се реализира в тясно сътрудничество между Перно Рикар България, Национална художествена академия, Студио Прожектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия и с подкрепата на ELUX, Ремонт Експерт, Sigma Colors и ХРАМАР.

В резултат на това бе разработена нова система за окачване и излагане на експонатите в ателието, осветлението бе подменено, изработи се дизайн на нови седящи места, стативите бяха ремонтирани, стените бяха пребоядисани, а подовата настилка - освежена. Работата далеч не свършва дотук, тъй като през летните месеци студентите от НХА заедно с колегите си от УАСГ ще работят по проект за нови столове, стативи и закачалки. Работните макети бяха представени по време на специална пресконференция, проведена на 31 май в НХА.

Събитието уважиха Изпълнителният директор на Перно Рикар г-н Александър Рикар, г-н Кристиан Порта - Председател и Изпълнителен директор на Перно Рикар в Европа, Близкия изток и Африка и посланикът на Франция у нас – г-н Ерик Льобедел, Ректорът на НХА проф. Николай Драчев и Декана на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев.

„Водени от мотото „да живеем по-добре заедно по-добре“, за втора поредна година с помощта на Студио Прожектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия, реализираме проект, който ще допринесе за благото на цялото обществото. Ателие1 към НХА е емблематично пространство и за нас е истинска чест, че успяхме да допринесем за по-привлекателният му облик и да подобрим работната среда на студентите в Академията. Силно се надяваме те да бъдат още по-вдъхновени и отдадени на изкуството, което правят!”, отбеляза г-жа Мирослава Симова, изпълнителен директор на Перно Рикар България.

Новата програма за социална отговорност на Перно Рикар България тръгва в десетки училища в страната

Късометражен филм е част от кампанията срещу шофирането в нетрезво състояние. Компанията Перно Рикар България стартира официално своят...

В обновеното пространство бе открита и студентска изложба, посветена на проекта. Студентите от НХА имаха възможността да интерпретират темата „Sharing Conviviality“, а специално жури определи най-добрата творба, чийто автор получи награда от Перно Рикар България – заплащането на една семестриална такса за следващата учебна година. Наградата получи Божена  Серафимова от IV курс на специалност „Книга и печатна графика“, Факултет за изящни изкуства. В топ пет на най-добрите произведения влязоха и тези на Диана Митева – III курс, специалност „Графика“, Дана Тилева, IV курс, специалност „Плакат и визуална комуникация“, Мариана Иванова, IV курс, специалност „Плакат и визуална комуникация“ и на Даниела Емилова Борисова, III курс, специалност „Графика“.

„Много съм щастлив да разбера, че нашата философия за споделяне на доброто е вдъхновила тези млади талантливи студенти. Видях фантастичните им произведения и съм сигурен, че те ще бъдат още по-устремени в преследването на мечтите си“, отбеляза г-н Александър Рикар.

„Впечатлен съм от ентусиазма, организацията и желанието, което всички, участващи в процеса по подновяването на Ателие1, демонстрираха през тези шест месеца. Това пространство е доказателството, че когато бизнес, студенти и преподаватели се обединят не само на думи, нещата се случват на практика“, каза проф. Любомир Каралеев, ръководител катедра „Рисуване“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com