Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

1517
Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале
Снимка: Красимира Буцева за Studio The Neighbours

Българският павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале ще бъде открит официално на 19 април от 17:00 ч. и ще може да се посети до 24 ноември в Зала "Тициан" (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli Fondamenta Delle Zattere Ai Gesuiti 919, 30123 Венеция, Италия всеки ден от 11:00 до 19:00 часа (затворено всеки вторник).

Повече за проекта

"Съседите" изследва премълчаните спомени на оцелели от политическо насилие от времето на социализма в България от 1945 до 1989 г. Използвайки намерени предмети, видео и звуков дизайн, инсталацията предава историите на онези, които са преживели българските лагери и затвори. Този мултидисциплинарен проект, чиито корени се намират в задълбочени научни изследвания и над 40 интервюта, проведени от участниците в проекта, пресъздава домовете на оцелелите – пространствата, в които са се състояли интервютата – като приканва публиката да ги обитава и да свидетелства.

Изложбата се фокусира върху особеностите на начините, по които хората си спомнят и изразяват преживяванията си след травматични събития. Теоретичната рамка на д-р Лилия Топузова очертава три начина на запомняне, които се материализират в изложбата като три стаи – всекидневна, спалня и кухня. Във всекидневната звучат гласовете на онези, които си спомнят и говорят за преживяванията си. Спалнята отразява оцелелите, които не говорят, от страх или просто защото никога не са били питани. Третата стая е посветена на онези, които не си спомнят и мълчат или никога не са имали възможност да говорят.

Фотограф: Красимира Буцева за Studio The Neighbours

"Съседите" изследва как периодът на социализма се помни публично, но и как някои от тези спомени се разгръщат своеобразно в частни пространства. В условията на досегашната липса на институционална ангажираност на българските институции с историята и наследството на държавното насилие проектът играе ключова роля в процеса на обезмълчаване. Той също така отразява развиващата се функция на музеите и културните институции да предоставят платформа за индивидуални и малцинствени истории, допринасяйки към разговорите за истината, помирението и колективната памет.

Инсталацията създава пространство на грижа и колективно изцеление, използвайки езика на отсъствието, за да развие възпоменанието като акт на противопоставяне срещу забравата. Видеопрожекциите, ембиънт звуците и събраните предмети от местата, където са се намирали лагерите за принудителен труд, визуално свързват материалния свят на лагерите с пространството на дома, напомняйки как травматичните спомени се промъкват в ежедневието.

В отговор на темата на биеналето за отразяване на "чуждото", "Съседите" разкрива историите на "местни чужденци", които са били подложени на репресии заради отклонение от идеалите на режима. Проектът служи като прочувствен мемориал и място за размисъл за потисническия политически климат в миналото, като същевременно критично разглежда трайното му въздействие в настоящето, подчертавайки важната роля на изкуството за справяне със сложните реалности на нашия свят, насърчавайки помирение и изцеление.

Още: Откриват изложба с творби на Ани и Явор, които бяха убити на бул. Сливница през 2023 г.

"Съседите"

Куратор: Васил Владимиров

Художници: Красимира Буцева, Джулиан Шехирян, Лилия Топузова

Комисар: д-р Надежда Джакова

Организатори Националният павилион на Република България на 60-ото Венецианско биенале се организира от Министерството на културата на България и се продуцира от Националната галерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

"Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

В Нощта на музеите – интерактивен спектакъл "Мистерията на тракийския Херос"

Родни артисти ще изрисуват училищни фасади с гигантски стенописи

28 млн. долара за портрет на Франсис Бейкън на престижен търг (СНИМКИ)

Рекорд: Повече от 600 хил. души посетиха LUNAR 2024 в София

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт