„Портрет на Коняк” или пътуване в миналото

49340
„Портрет на Коняк” или пътуване в миналото

На 03.02.2015 в галерия за фотография SYNTHESIS беше открита изложбата на Петя Чавдарова и Георги Вълчев „Портрет на Коняк”

Може би сте срещали думите на Анри Картие Бресон: „Най трудното нещо за мен е портрета. Трябва да опиташ да сложиш камерата си между кожата на човека и неговата риза”.

В своя проект „Портрет на Коняк” Петя Чавдарова и Георги Вълчев поставят камерите си още по-близо, в мислите и спомените на своите герои. Персонажите от техния разказ сякаш изплуват от далечно минало на героични битки, крале, кралици, анимистични ритуали и екзотични земи. Златисти скулптури, с изсечени черти и светли живи очи, вперени в свят към който са принадлежали в младостта си. Свят с обичаи различни от тези на масовата западна култура навлизаща с бързи темпове в земите им.

С много уважение, внимание и търпение авторите успяват да разкажат мистична приказка със средствата  на портретната документална фотография, рядка и заслужаваща внимание комбинация.  В работите им се съчетават интуиция, чувствителност, любознателност и брилянтна фотографска техника. Бягството от клишето се е получило естествено от желанието им да представят по уникален начин досега си с непозната, будеща възхищение, но изчезваща култура.

Портрет на Коняк

Изложбата "Портрет на Коняк" ще бъде открита на 3 февруари (вторник ) в галерия за фотография SYNTHESIS от 19.00 часа в присъствието н...

Коняк е едно от племената в Нагаланд, североизточна Индия. Войните от племето Коняк са известни като последните ловци на глави.

Следите от почти забравените племенни обичаи, като татуиране, пиърсинг и събиране на трофеи от битки, са обречени да изчезнат със смъртта на днешните старейшини. Проектът е вдъхновен, именно от този феномен, като обекти на изследването са възрастните членове на племето Коняк.

Петя Чавдарова е родена в Бургас. Започва обучението си по визуални изкуства в Нов български университет през 2009г. През 2010 и 2012 е включена в програмата Евро култура във Франция.
За себе си тя казва: Обичам Фотографията и тя е изборът, който направих преди 6 години. Също много се интересувам от кино и визуални изкуства като цяло, обичам театъра и сценичните изкуства. Пътуванията и изкуството са моята храна, а знанието и усъвършенстването са моята амбиция.

https://www.behance.net/petyachavdarova

Георги Вълчев е роден в Хасково. През 2005г. е приет да учи ландшафтна архитектура в Лесотехнически университет, гр.София. Работи по специалността си, но не вижда своето бъдещето в офисна среда.

Изложба 50 на 50

На 15.01.2015 г. от 18:00 часа в Галерия „Арт Алея“, ул. Гладстон 51А ще бъде открита изложба „50 на 50“, предс...

През 2008г. започва работа като барман. За този период Георги споделя: Целта ми беше да работя с хора, но не през деня, когато и те работят и преследват намръщено служебните си задачи, а по-скоро в неформална среда, какъвто е един бар например. Работих тази професия почти 6 години. През това време срещнах много хора, намерих истински приятели и бях относително свободен да обръщам внимание на своите хобита.
През 2009г. следва кратка авантюра със специалност Фотография в Нов български университет, където се запознават с Петя.

Какво е за него фотографията, Георги описва така: От 2005г. насам фотографията винаги е била част от живота ми. Бих казал, че оттогава гледам на света с “фотографско око”. Дълго време пазех фотографията, като мое лично хоби и се стремях да не я превръщам в професия. В началото на 2014г. реших да й се отдам изцяло. Напуснах работа и апартамента, в който живях в София и заминах с група приятели на пътешествие из Азия.

http://georgivalchev.com


На 05.02.2015 от 19:00 ч. в Кафе-галерия Synthesis авторите ще се срещнат с публиката, за да разкажат за пътешествието си из Азия и как протича подготовката и проучването на дестинации за такова пътуване.

Онова, което нямаме, е в галерия "Лоранъ”

Откриването на изложбата "Онова, което нямаме” се състоя вчера, 12 януари, в галерия "Лоранъ”. Проект – измислен и ор...

http://magazin.photosynthesis.bg/art-center.html

След броени дни Петя и Георги отново заминават за Индия, с идеята да продължат работата си по втората част на проекта. Портрети на младите членове на племето ще бъдат представени в моден и кинематографичен стил, изразяващ желания от тях начин на живот. Двете части заедно ще отразяват получилата се културна пропаст между поколенията. Идеята на авторите е не само да покажат една уникална култура, но и да допринесат за разбирането на хора живеещи в отдалечени и изолирани области, подложени на бързо настъпващите промени, носени от модерното общество.
Работата на Петя Чавдарова и Георги Вълчев  може  да бъде подкрепена чрез наскоро стартиралата кампания за набиране на средства на този линк:

https://www.indiegogo.com/projects/portrait-of-konyak-tribe/x/9566745

текст: Надежда Павлова – www.nadezhdapavlova.com

фотографии: Петя Чавдарова и Георги Вълчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт