Предстои изложбата “Линия и цвят“ на Александър Капричев

2832
Предстои изложбата “Линия и цвят“ на Александър Капричев
Снимка: Галерия 8

Изложбата, която предстои да бъде открита във варненската Галерия 8 на 15.08.2016 година, отново ще ни срещне с творчеството на Александър Капричев, един от значимите варненски художници. Тя ще продължи до 5 септември в  Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ – 8а в град Варна.

Александър Капричев /1945 - 2008/ е възпитаник на Националната художествена академия, специалност Стенопис. Творческият му път е свързан с родния му град Варна и най-вече с легендарните на времето ателиета във фабрика „Вулкан“, където художникът работи до заминаването си за Великобритания, през 1999 година. Престоят му там продължава седем години, през които Капричев живее и твори в ателиетата на Индипендънт студиос, в Лестър и Бирмингам.

Цани Донева - майка, екскурзовод и творец на бижута

Освен, че кръстосва света, а междувременно е родила и гледа две момчета, Цани намира време да твори. Без специално образование за това ...

Професионалните му реализации са многостранни и се простират както в полето на декоративно – монументалните изкуства, като стенопис, стъклопис и гоблен, така и в кавалетната живопис, графиката, рисунката и акварела.

Приживе Александър Капричев е записал в биографията си участия в национални и международни изложби, като Биенале на графиката Варна, арт панаир „Импресия“, Пловдив, международна изложба в град Сарагоса, Испания, годишните изложби на Кралското общество на акварелистите, Лондон и Индипендънт студиос, Великобритания.

След неговата преждевременна и внезапна кончина през 2008 година, семейството и колегите му организират няколко негови изложби – в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна, галерия „Средец“, София, Галерия „Академия“ на НХА, София, галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон и двукратно в Галерия 8, Варна.

Носител е на специално отличие за живопис на Лондон арт биенале 2015 и десетото Биенале Флоренция, 2015, а негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, София, Министерството на културата, Градска художествена галерия, Варна и на частни колекции в страната и чужбина.

Непоказвани творби на български художници ще бъдат представени в галерия "Лоранъ"

Две картини, които досега са били известни само по техни стари фотографии, ще бъдат представени на широката публика в галерия "Лоранъ"...

Професор Чавдар Попов пише за Александър Капричев следното: „Той е от онези автори, които не се придържат и не се ориентират в някаква линейна последователност в своята естетическа и художническа еволюция. Капричев активно търси, експериментира, открива, смело навлиза в различни видови и технологични територии на пластическото творчество, често се връща назад единствено с цел да разшири и отвори пред себе си нови творчески хоризонти.“

„Изложба „Линия и цвят“ за първи път включва скици от творческата „кухня“ на художника, рисунки на Александър Капричев, рисувани през различни творчески периоди и акварели от английския период, определени от неговия колега Стоян Петров като „цветна игра върху белия лист“. Скиците са от различни периоди. Някои от тях визират скулптурни форми и проекти.

Акварелите, както е видно от поставените дати, са изпълнени импулсивно, предават едно топло есенно настроение. Александър смяташе, че всяко наименование стеснява възприятието и затова повечето творби са без название. Въображението на всеки индивид е ключът към възприемането на дадена творба, особено за абстрактните картини.“ – споделя съпругата на художника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт