Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

608
Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства
Снимка: Getty Images

Портретите на кралица Елизабет II и Ким Кардашиян са я направили толкова известна, колкото и моделите ѝ - днес прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства. През целия си живот американката е увековечавала световни величия - спортисти, актьори и политици, в стилизирана обстановка, която засенчва по-личната страна на работата ѝ.

Лейбовиц е може би най-известният жив фотограф в света - до голяма степен благодарение на емблематичните личности, които е снимала през 50-годишната си кариера. Рядко се среща знаменитост, която да не е попадала пред обектива ѝ: от голия Джон Ленън до световни лидери като кралица Елизабет II, Барак Обама и Еманюел Макрон.

Лейбовиц предизвиква сензация през 1980 г. със снимката си на голия Джон Ленън, прегърнал жена си Йоко Оно. Направена няколко часа преди убийството на бившия член на The Beatles, снимката обиколи света. "Тази снимка съществува само защото ги познавах от десет години. Една снимка винаги е процес", сподели голямата перфекционистка в интервю през 2017 г.

Още: Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Снимка: Getty Images

Живот и кариера на Ани Лейбовиц

Родена на 2 октомври 1949 г. в семейство с шест деца, бъдещата фотографка от Кънектикът, САЩ, открива призванието си, когато майка ѝ дава първия ѝ фотоапарат. 

Преди да стане официален портретист на звездите, Ани Лейбовиц започва с репортажи за сп. "Rolling Stone" в края на 60-те години. По-късно тя става негов фоторедактор. 

Фотожурналистката е автор на първа страница на списанието повече от 140 пъти. С обектива си Лейбовиц прониква в интимността на сниманите хора, като например легендарните The Rolling Stones, които следва по време на световното им турне през 1975 г., дори в хотелските им стаи, увековечавайки концертите им, както и моменти зад сцената.

Снимките на Ани Лейбовиц свидетелстват и за атмосферата на 70-те години - демонстрации срещу войната във Виетнам, предизборни кампании... Фотографката е единствената, която заснема Ричард Никсън да напуска Белия дом с хеликоптер, след като подава оставка. По думите ѝ тогава е била на "правилното място". Ани Лейбовиц казва, че тактиката ѝ е да търси снимката, която никой не прави.

Ани Лейбовиц пред портрета на голата и бременна Деми Мур, снимка: Getty Images

През 1983 г. тя напуска "Rolling Stone" и преминава във "Vanity Fair", снимайки звезди на шоубизнеса - от голата и бременна Деми Мур до Арнолд Шварценегер. Всяка година тя фотографира най-актуалните актьори в специален холивудски брой, по-бляскав от всякога.

"Като журналист трябва да си обективен, но като портретист мога да дам своята гледна точка, така че снимките ми са по-силни", обяснява тя. Известна с екстравагантните си постановки, Ани Лейбовиц потапя чернокожата актриса Упи Голдбърг във вана с мляко или затваря двореца Версай, за да увековечи актрисата Кирстен Дънст като Мария-Антоанета.

Илюзията за величие едва не довежда до краха ѝ - през 2009 г. тя се оказва на ръба на фалита с дълг от 24 милиона долара. Стойността на фотоархивите ѝ тогава се оценява на 50 милиона долара. В последния момент се стига до споразумение, но пресата се възползва от ситуацията, за да рови в личния живот на фотографката, спътница на писателката Сюзън Зонтаг - друга любимка на нюйоркската интелигенция, починала през 2004 г.

В документален филм главната редакторка на американското издание на "Vogue" Ана Уинтур казва: "Бюджетните въпроси дори не ѝ минават през ума, но в крайна сметка тя ви предоставя изображения, които никой друг не може да създаде".

Още: Сюзън Зонтаг и властта на фотографията

Ани Лейбовиц и изкуственият интелект

Снимка: Getty Images

"Аз нямам два живота. Това е един и същ живот, който включва лични снимки и поръчки", казва Ани Лейбовиц. "Обичам да съм зад камерата, а не пред нея", допълва тя. Мнозина смятат, че фотографията е застрашена от появата на инструменти с изкуствен интелект, които могат да генерират изображения от прости текстови подсказки. Но Лейбовиц просто вижда нови възможности. 

"Това изобщо не ме притеснява", казва тя пред АФП. "При всеки технологичен напредък има колебания и опасения. Просто трябва да се решиш и да се научиш как да го използваш". Според нея изображенията, генерирани от изкуствен интелект, са не по-малко автентични от фотографията. "Самата фотография не е истинска... Аз обичам да използвам Photoshop. Използвам всички налични инструменти".

Още: Владимир Карамазов спечели престижна фотографска награда за изящен портрет (СНИМКА)

Ани Лейбовиц ще бъде приета за чуждестранен асоцииран член на Френската академия за изящни изкуства на церемония във Френския институт. Церемониалният меч ще ѝ бъде връчен от Ана Уинтур, с която я свързва дългогодишно сътрудничество.

Ани Лейбовиц споделя, че за нея е "голяма чест" да бъде приета в академията. "Това обаче е по-голяма чест за фотографията", добавя тя, припомняйки, че първият фотограф се е присъединил към тази над 200-годишна институция едва през 2004 г.

Материалът е на БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт