Програма на Зона Култура фест 20 – 25 май

12932
Програма на Зона Култура фест 20 – 25 май
Снимка: Getty Images / Guliver

Тази седмица фестивалът за съвременна култура и изкуство Зона Култура фест ще завладее индустриалните помещения със следните събития:

20 май 

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

Между 14:00-16:00 часа театър на огъня и сенките Fireter е подготвил уъркшоп за ходене на кокили и жонглиране с пой и различни огнени инструменти. Всеки, желаещ да разбере, какво е да жонглираш на високо, може да се включи в отворените тренировки.

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

Във вторник от 18:00 в рамките на Академия Зона Култура ще бъде презентирана идеята на Playback театър “Тук и сега” – театърът на твоята история. Вече 40 години плейбек театърът предлага пространство за среща между хората, през изкуството, спонтанността и креативността. С корени в психодрамата, плейбек театърът е място където се срещат изкуството и психологията, място за забавление, проникновение и катарзис. Възможност да излезем от зоната си на комфорт, да се предизвикаме или просто да разберем ,че не сме сами, че чувствата ни и преживяванията ни могат да бъдат разбрани и споделени.

21 май

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

В сряда, в 19:00 часа, Нора Ампова ще представи живопис „Кенгу Венери“. Нора е магистър по живопис в Национална художествена академия, София, с няколко изложби зад гърба си, включително и във Виена. Картините от изложбата са реплики на добре познати фигури и сюжети, в които авторът променя духа на съдържанието в платното. Като заместител на човешкия образ, Нора избира животинския. Това е проучване на човешкия израз, в които могат да се откриват редица сходства с животинското. Изложбата ще продължи до 26 май.

Хладилен завод, вътрешен двор (ул. Индустриална 11)

Точно в 19:30 ще се състои спектакъла „Каин“ – танцов пърформънс, който засяга темата за отношенията между хората извън пола. Базиран е върху притчата за Каин и Авел и по нататъшните интерпретации, в които смъртта на Авел се тълкува като метафора за разделянето на половете. Разглежда задълбочено отношенията между двамата братя, като така коментира актуални теми свързани с правата на хората с „различна” сексуална ориентация и вземането на превес на мъжкия рационализъм над женското начало.

Веднага след спектакъла, от 21:00 часа до 23:00 часа BACK IN TIME ще гостува на фестивала за градско култура и изкуство Zona Cultura. Май месец ни радва с хубаво време и затова организаторите са подготвили кино на открито в двора на Хладилен завод „Мраз“.

22 май

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

Между 12:00 и 20:00 часа Bazart.bg кани Николай Табаков, който ще представи своите чудни лампи и музикални инструменти. По време на уъркшопа "8 часа Николай Табаков" ще правим лампи заедно с автора, ще разгледа новите му творби, а деня ще завърши с мини концерт – тарамбука от самия Николай. Участието в уъркшопа за лампи струва 60 лева, като това включва всичко необходимо, за да си направите истинска лампа – хартии, лепила, електрически кабели и крушка! Нужно е потвърждение и 50% капаро от всеки участник за подготовка на работилницата.

Между 13:00 и 19:00 часа Studio Artmosphere пък отваря вратите си за посетители. Акцията съчетава по абстрактен начин стенопис и сценография. Визиите ще разкрият красотата на  урбанистичното пространство във Фабриката, а работата по създаването им ще може да се наблюдава от посетителите на фестивала.

Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)

В 19:00 часа Златин Орлов ще представи свои живописни и скулптурни произведения, изработени конкретно за локацията в Зона Култура. Златин Орлов е роден през 1986 г. в София. Завършва Национално училище за изящни изкуства „акад. Илия Петров“, София и Национална художествена академия, София, специалност Метал. Има няколко самостоятелни изложби до момента - изложба скулптура и живопис в галерия „Индустриална 11“ – 2011г., изложба живопис в галерия „Агора“ – 2009г. Наградена творба става част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия, София - 2009г. Изложбата на Златин Орлов в рамките на Зона Култура продължава до 08 юни.

23 май

Представиха "Игрите на глада: Сойка присмехулник" на фестивала в Кан

По време на 67-мото издание на филмовия фестивал в Кан екипът на „Игрите на глада: Сойка-присмехулка част I“ ...

Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)

Деян Янев е роден през 1984 в София. През 2008 година завършва магистратура при проф. Андрей Даниел /НХА/, а през 2005г. - курс по живопис при проф. Ади Розенблум по програма за студенти "Еразъм" в академия за изящни изкуства- Виена, Австрия. Има няколко самостоятелни изложби в галерия Арте - София, галерия София–Прес, галерия Възраждане в Пловдив и др.

В петък от 18:00 Деян Янев ще представи за публиката на фестивала част от творчеството си. За изложбата си Деян казва: "Отново съм заложил на приказното. Социалния си изказ съм трансформирал в определени чудати обекти, които да въздействат на зрителя. Може би това, което обединява различните картини в тази изложба, са късметът и играта. Някои от тях са откровено хазартни игри-картини. Чувствата и желанията в нас са доста използвани теми в работите ми. Чрез тях запечатваме заобикалящия ни свят. Може би всеки от нас носи в себе си жаждата да спечели. Игрите на късмети ще видите в изложбата ми, а къде се крие печалбата, оставям да откриете сами.” Изложбата ще продължи до 08 юни.

Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)

Беата Първулова е млад моден дизайнер, който точно преди година се прибира в България, за да сбъдне мечтата си да създаде собствена модна марка. Учи мода в Лондон и Милано, като се дипломира от италианския Институт Марангони, минава през отдела за тениски на полската марка Reserved, a след това става асистент дизайнер в студиото на Едълайн Лий в Лондон. След като се прибира на бързо успява да се трансформира  в експериментален готвач в рамките на кампанията "Тransform today", като междувременно работи върху създаването на марката си. На 23 май, петък, от 19:00 до 22:00 тя ще презентира първата си колекция "Тhe statement is pointless, the finger is speechless" във Фабрика за градско изкуство, ет.5.

24 май

Етно звучене и повече концерти на A to JazZ Festival 2014 в края на юни

Етно музиката е фокусът на единствения джаз фестивал на открито в София, който традиционно ще се проведе на 27, 28 и 29-ти юни. С четвъ...

UnderGara (Централна ЖП гара София)

В събота от 13:00 до 21:00 UnderGara ще се напълни с базари, работилнички, отворени тренировки, музика и добро настроение!

Skip a Beat пък ви канят да потанцувате с тях на открито всяка събота и неделя от 12.00 - 14.00 часа. Като част от ЗОНА КУЛТУРА ФЕСТ танцьорите ще водят открити и безплатни уроци по стийт танци на ротондата на централна гара. През уикенда също така между 12:00 и 16:00 часа Фрийрън България организират отворени тренировки, покриващи основните движения и философия на спорта.

Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)

Галерия „Ластици“ и Кеворк Ванлян подготвя уъркшоп на тема Портретът в „In the American west“ – голямоформатна фотография (в памет на Ричард Аведън). По случай 91 години от рождението на Ричард Аведън ще инсценираме начинът, по който той е заснел серията In the American west – с голямоформатна камера, на естествена светлина, върху бял фон. Събитието ще се състои се състои от два сегмента, разпределени в два дни – на 24 май между 14:00 и 18:00 ще снимаме в индустриалната зона на Хладилен завод, а на 26 май между 18:00 и 22:00 ще си говорим за серията In the American West и ще ви покажем резултатите от снимането. Гост-лектор е гл. ас. д-р Катерина Гаджева (БАН).

Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)

Койна Русева ще дефилира на фестивала в Кан

Една от най-популярните и обичани български съвременни актриси Койна Русева ще посети емблематичния филмов фестивал в Кан. На 19 май,...

Христо Тренев е роден през 1986г. В град София в семейство на художници, завършва Художествена гимназия специалност  графика , а по късно и художествената академия в София специалност Дизайн за детска среда. Христо работи активно в сферите на комикса, карикатурата, сториборда и концептуалната фотография. Изложбата е дебютна за художника и ще представи субкултурата по фасадите на града и как тя въздейства на подсъзнателно ниво на всички нас. Експозицията ще покаже голяма колекция от снимки на думи, фрази и знаци по фасадите на гарда в деня на Славянската писменост и култура. Целта на художника  е социално провокативна и има за цел да създаде възможност на всеки зрител да си зададе жизнено важни въпроси и да обърне внимание на съществуващ проблем , който застрашава културата на нацията ни, а именно как и за какво най-често ползваме буквите изобразявайки ги самоинициативно  на най-видните места в града. Защо опорочаваме едно богатство , което имаме , и имаме ли нужното уважение към писмеността ни. Изложбата официално е определена от автора  като ‚,Грозна изложба“, или казано иначе „Гроб-арт“, тъй като самият той казва ,че не се гордее с нещата ,  които ще представи ,а по скоро ще  представи проблем с, който трябва да се справим всички ние, ако желаем да запазим културните ни ценности.

Откриването е точно в 19:00 часа на 24 май, а изложбата ще продължи края на фестивала, 8 юни.

25 май

Communication room (ул. Константин Стоилов №2)

От 18:00 Георги Петков и Красимир Бекяров ще представят съвместна изложба – и двамата възпитаници на Художествена Академия в София „ специалност „Керамика“. Красимир Бекяров 2002 год. В момента работи и излага в собствена галерия “ТераАрт Студио” в София. Негови творби са притежание на колекционери от редица страни по света. Творческият път на Георги Петков също минава през Академията, а след това представя няколко самостоятелни изложби, инсталация в театър „Сфумато”, инсталация „Артмосверик фестивал”, музей „ Земята и хората”, Галерия за модерно изкуство „1908”-гр. София, а през 2013 излага своето творчество и в Чехия.

Събитията от програмата на фестивала Зона Култура, заедно с подкрепата на Столична община имат за цел да превърнат София и Югозападен регион в „Европейска столица на културата 2019“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт