Сградата на софийската пожарна става огромно графити платно за квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!

2227
Сградата на софийската пожарна става огромно графити платно за квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!
Снимка: LeMouseRat Photographie

Сградата на СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ ПБЗН на ул. "Екзарх Йосиф" 46 става част от програмата на квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт, който тази година ще се случи в дните 14-16 септември и в познатото каре на булевардите "Дондуков", "Васил Левски", "Мария Луиза" и "Сливница"! Известната сграда на Софийската пожарна ще се превърне в огромно художествено платно и ще добие нов, артистичен облик. Във връзка с Професионалния празник на пожарникарите (14 септември) и като част от квАРТал Фестивал 2018 една от фасадите на постройката ще се трансформира в платно за мащабно графити произведение, чиято тематика ще бъде свързана с пожарната и нейната дейност. Подобна колаборация между държавна институция от такъв ранг и артистична акция е прецедент в България и отличен пример за добра практика с общата цел да се облагороди градското пространство. Благодарение на тази инициатива гр. София ще се сдобие с един нов модерен символ.

С атрактивния проект ще се заемат графити майсторите от 140 ideas, организатори и на мащабния графити фест We All Write, преобразил град Ахтопол през 2017 година. Инициативата ще се случи с любезната подкрепа на Оргахим – организация, която традиционно подкрепя креативни артистични градски намеси, както и на Община Оборище, партньор на фестивала.

И това не е всичко! Още един от известните исторически и архитектурни паметници на София се присъединява към локациите-участници в квАРТал Фестивал 2018 и ще стане домакин на артистични изяви! Църквата „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“ 58, която е традиционна спирка в архитектурно-историческите разходки из квАРТал, отваря двора си в неделя, 16 септември, като ще приюти литературно-театралния спектакъл на познатите квАРТални герои „Актьори срещу поети“, които ще представят литературно-театрален спектакъл, посветен специално на мястото и на тазгодишната концепция на фестивала – „Запазване на европейското културно наследство“.

И още - PARK(ing) Day Sofia влиза квАРТал-а! На 14 септември, глобалната платформа, която трансформира паркоместа в открити пространства за хората се включва в квАРТал Фестивал 2018 и ще преобрази пространствата пред локациите – участници във фестивала в прекрасни зони за почивка и забавления.

PARK(ing) Day Sofia все още набира участници в инициативата, чиято тема тази година е „Скритите публични пространства в квАРТала”. Запиши се за участие до 27 август на имейл office@credobonum.bg, като представиш с няколко изречения своята идея и акцентите, с които би трансформирал едно паркомясто в темата на тазгодишното издание.

Колкото до познатите квАРТални улици, които са традиционното ядро на квАРТал Фестивал, в рамките на квАРТал Фестивал 2018 те се сдобиват с нови артистични имена, решени в тазгодишната „РЕстарт“ концепция. В дните 14-16 септември, те стават:  ул. Искър – РЕинкарнация; ул. Будапеща – РЕтроспекция,  ул. Св. Св. Кирил и Методий – РЕгенерация; ул. Цар Симеон – РЕнесанс; ул. Екзарх Йосиф – РЕакция; ул. Сердика – РЕволюция!

Десетките локализирани там ателиета, галерии, студия, магазини, коуъркинг пространства, кино и заведения ще отворят вратите си с концептуални програми, вдъхновени от имената си, и ще пречупят личното си виждане за пресечната точка между миналото, настоящето и бъдещето на квАРТал на езика на изкуството и занаятите.

В програмата на квАРТал Фестивал 2018 ще присъстват и традиционните историко-архитектурни разходки, гурме и бар турове, алтернативни градски графити турове, богата детска програма и мащабна открита дискусия, посветен на бъдещето на квАРТал. В дискусията участие ще вземат представители на общинските органи, местни и чуждестранни архитекти, урбанисти, културни мениджъри и други професионалисти, които ще търсят и предлагат решения, свързани с главната мисия на инициативата квАРТал, а именно облагородяването и обособяването на региона като официален творчески квартал на гр. София.

Това са само част от новостите, които ще предложи квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!

Включи се: https://www.facebook.com/events/283542369105281/

И следи за всичко ново: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/

И през 2018 година главната цел на квАРТал Фестивал е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който, благодарение на всеобщите усилия на опериращите в района локации, организации и артисти, претърпя видима и положителна промяна: насищането му с нови творчески пространства доказва неговия културен разцвет и способства за създаване на един нов и положителен имидж.

Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него, които търсят решения на проблемите на района чрез средствата на изкуството. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com