108 пъти поглед към слънцето отправиха асеновградчани в чест на Деня на йога (ВИДЕО)

3281
108 пъти поглед към слънцето отправиха асеновградчани в чест на Деня на йога (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Близо 50 ентусиасти посрещнаха 21-то юнско утро за 2019 г. в Асеновград, изпълнявайки точно 108 пъти "Поздрав към слънцето". Броят е подбран неслучайно - 108 се смята за свещено число. Повод за инициативата е Международният ден на йога, който се чества едновременно в повече от 40 града на България. Сред асеновградчаните, присъстващи на мероприятието бяха не само жени, а имаше и мъже. Всички заедно в синхрон изпълняваха плавно движенията от "Поздрав към слънцето" под ръководството на инструктора Милена Петрова.

Милена Петрова: Йога за бременни засилва връзката между майката и бебето

Милена Петрова от Асеновград се занимава с йога от 17-годишна. Прекъснала е практиката си за няколко години. От преди 12 години отново ...

Инициативата се състоя на открито - пред Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград за втора поредна година. Повторението на упражненията продължи около час, на фона на релаксираща музика. "Слънчевият поздрав" се състои от 12 последователни пози - "Сурия намаскара". Той представлява комплекс, който може дори да се превърне в една цялостна практика, тъй като съдърва напред и назад огъващи, разтягащи пози, съчетани с дишането. Натоварват абсолютно всяка част от човешкото тяло - крака, ръце, корем и т.н. Ако упражненията и дишането се изпълняват правилно, може да се повиши издръжливостта и да бъдат изпълнени множество повторения, без да се увеличи пулсът.

Подходящи са за изпълнение дори от деца в 3-годишна възраст, а за горната възрастова граница няма ограничение. Не се препоръчва за хора със сърдечни проблеми. За да се чувства тонизирано тялото е достатъчно упражненията да се изпълняват 12 или 24 пъти дневно, или около 10-15 минути на ден", обясни Милена. В заключени тя допълни, че за да започне да спортува един човек, той трябва да има мотивация, а за да придобие навик за спортуване и движение е необходима воля. Инициативата в Асеновград започна със загряване ставите и мускулите на участниците и веднага след това продължи с 108-те пъти на изпълнение "Поздрав към слънцето". Включили се в събитието споделиха, че подобни събития трябва да има по-често в града.

Специален гост в Асеновград по повод честването на днешния Международен ден на йога бе доктор Шарад Бхалекар от престижния Кайвалядхама йога институт в Индия. Пред Actualno.com той обясни, че за да мотивираме някой да прави нещо, то той трябва първо да го види с очите си. "Пример за това е днешното мероприятие. За да започнат да харесват йога, хората е добре първо да опитат с нещо елементарно.

Благотворителен йога час ще осигури топъл обяд на над 100 нуждаещи се от Асеновград

Благотворителен час по йога помага на социално слаби хора от община Асеновград. Средствата от кампанията бъдат в помощ на над 100 асено...

"Сурена маскара" ("Поздрав към слънцето") се състои от простички упражнения. Така човек трябва да започне, за да не му е тежко и да се откаже още в началото", поясни доктор Шарад Бхалекар. Той посочи, че йога, като цяло, е упражнение, което кара мозъка да работи за вас. Препрограмира тялото, което впоследствие се адаптира и се освобождава от стрес по този начин и дава много удовлетворение. А най-ценният съвет, който той отправи към асеновградчани, бе "Бъдете йога, изпълнявайте йога и малко по малко вие ще достигнете до един духовен мир!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com