41 аборта пожелание в МБАЛ-Асенoвград за 2016 година

3874
41 аборта пожелание в МБАЛ-Асенoвград за 2016 година
Снимка: Атанаска Маркова/Actualno.com

Намалял е броят на пациентите, преминали през МБАЛ-Асеновград, отчита управителят на болничното заведение доктор Иван Червенков. Голяма част от хората предпочитат да ползват услугите на Отделението по спешна медицина, отчасти заради безплатното обслужване. Само за миналата година от там са преминали близо 8 200 пациенти. За 2015 г. цифрата е много по-ниска – около 7 500 души.

От всички, посетили Спешното на МБАЛ-Асеновград, са хоспитализирани над 3 800 човека. Най-голям дял в статистиката заемат пациенти, постъпили с различни видове травми, следвани от заболявания на сърдечно-съдовата система, бял дроб и отравяния. През 2016 г. в Отделението по спешна медицина са починали общо 11 пациенти. „Само четири от тях са транспортирани с екипите на Център за спешна медицинска помощ в града. Останалите седем, въпреки тежкото състояние, довело впоследствие до фатален край, са постъпили в отделението без специализиран транспорт.

Четири нови случая на морбили са регистрирани в Пловдивско

Четири нови случаи на морбили са регистрирани през почивните дни в Пловдив. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Районната здравна инспе...

Този факт е показателен за състоянието на спешната медицинска помощ в страната.“, посочва управителят на МБАЛ-Асеновград в годишния си доклад. Над 7 104 000 лева са приходите на лечебното заведение за 2016 г. от основните отделения. Общите разходи за същата дейност възлизат на повече от 7 130 000 лева. Т.е., почти половината отделения в асеновградската болница са работили на загуба общо с около 25 000 лева. Сред тях са Отделението по спешна медицина, Второ вътрешно, Отделението по акушерство и гинекология и други. В тази връзка се посочва, че с патологична бременност са регистрирани близо 1 200 жени.

През миналата година има записани 97 аборта, като 41 от тях са пожелание. Причината за отрицателния финансов резултат, според доктор Червенков, са наложените лимити и невъзможност да се разгърне потенциала на отделенията. Тези два фактора са довели до въвеждане на листи на чакащи, като пациентите или са връщани за прием в следващ месец, или – пренасочвани към други лечебни заведения. Така, обикновено, след 20-то число на месеца, разходите по всеки приет и изписан болен оставали за сметка на МБАЛ-Асеновград. Нараснало е разходването на средства и за звеното по физиотерапия и рехабилитация. Тази структура към момента не се изисква за работа по клинични пътеки, но щом е налична, е необходимо да бъде поддържана. „А броят на пациентите, които влизат за процедури в там, е нищожен, което я прави практически неизползваема.“, обяснява Червенков. Близо 150 000 лева асеновградската болница е инвестирала в закупуване на апаратура.

Това е заложено и в Инвестиционната програма на болницата за 2017 г. Проявителна машина за мамограф, ехокардиограф и закупуване на поне 30 болнични легла са част от планираните инвестиции за настоящата година. В крайна сметка, независимо от отрицателните стойности на няколко от отделенията, МБАЛ-Асеновград завършва 2016 г. с цялостен положителен финансов резултат, като минусите са компенсирани чрез други приходи на дружеството. Реализираната счетоводна печалба е в размер на малко над 8 100 лева.

През 2016 г. не е регистриран случай на смърт в операционните зали на асеновградското лечебно заведение. Общата численост на персонала на МБАЛ-Асеновград към края на 2016 г. е 322 души. На трудов договор са 310 от тях, а на граждански – 12, от които 10 са лекри. В сградата на общинската болница се помещава и друга здравна структура със сходни функции - „Медицински център I“, с управител доктор Петър Аргиров. Към края на изминалата година в дружеството работят 38 служители. Целта му е осъществяване на специализирана извън болнична помощ. За 2016 г. звеното е с печалба от 1 000 лева. Разходваните за миналата година средства са в размер на 785 000 лева, а приходите възлизат на 786 000 лева.

В болницата в Средец няма педиатри

Има много деца в Средец, които се нуждаят от специализирана лекарска помощ, а няма педиатър. Това каза за Радио “Фокус”-Бур...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com