Асеновград подпомогна лечението един от най-добрите незрящи шахматисти в България

6199
Асеновград подпомогна лечението един от най-добрите незрящи шахматисти в България
Снимка: Actualno.com/Facebook/Расим Низам

Община Асеновград отпусна 5 000 лева за лечение на един от най-добрите шахматисти в България, който е със зрително увреждане, Расим Низам. Той е асеновградчанин и неведнъж е печелил златото в шахматни турнири. Расим Низам ослепява на 24-годишна възраст, след преживяна злополука, като му остава едва 5% видимост на едното око. Въпреки това, духът и волята му продължават да бъдат силни и да побеждават трудностите, както в спорта, така и в живота.

Асеновградчанинът е ставал над 10 пъти шампион на България и той е единственият носител на титлата "Международен майстор на спорта". Сега се открива възможност пред Расим да подобри зрителните си способности, като му бъде направена трансплантация на роговица на окото в клиника в Германия. Преди началото на самото лечение, обаче, той трябва да заплати сумата от 3 200 евро, колкото е цената на самата роговица. Общата сума за стационарния престой и други допълнителни разходи ще струват около 9 500 евро.

Финалът на VIII-то световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабовиждащи се проведе в хотел Маринела

На 30 юли в хотел Marinela Sofia се състоя финалът на VIII-то световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабовиждащи - едно ис...

Единствените доходи на шахматиста са от пенсия, която е в размер на малко над 230 лева, поради което семейството не може да си позволи самостоятелно да финансира интервенцията. Общинските съветници на Асеновград приеха предложението на заместник-кмета инженер Мария Вълканова и така гласуваха отпускането на еднократна социална помощ за Расим Низам.

Освен за шахматиста, местният парламент в града отпусна общо 4 000 лева на Манол Стоилов и Шерифе Мехмедали от село Тополово, в чиито жилища е възникнал пожар. Пламъците са засегнали стопанска постройка, два автомобила и машина за мелене на зърно на Стоилов и жилищната сграда и част от покривната конструкция на Мехмедали. 1 000 лева бяха отделени и за лечение на онкологично заболяване на 65-годишната Иванка Илиева, която е със 100% трайно намалена работоспособност. Със сума в размер на 200 лева ще бъде финансирано лечението и на Йорданка Динкова. Асеновградчанката е с водеща диагноза "Шизоафективни разстройства". Тя е на постоянна медикаментозна терапия.

Еднократна финансова помощ от 300 лева, също за лечение, бе отпусната от Общински съвет-Асеновград за Рахим Рахимов от село Нови извор. Мъжът е диагностициран с други нарушения на вестибуларната функция и рецидивиращо депресивно разстройство. Живее сам, безработен е и няма никакви доходи към момента, тъй като е отпаднал от регистрация в Дирекция "Бюро по труда". Същата сума от 300 лева за лечение и облекчаване на тежкото му материално положение, бе отделена за асеновградчанина Хикмет Тахир. Мъжът е с поставена водеща диагноза "Хипертонично сърце със сърдечна недостатъчност". Отпуснати бяха и по 200 лева за 13 абитуриенти от Асеновград, които са останали с един или без родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com