Асеновград се обедини да откупи файтон и да го дари на музея в града (СНИМКИ)

22992
Асеновград се обедини да откупи файтон и да го дари на музея в града (СНИМКИ)
Снимка: Стойчо Тосков

Последният оцелял във времето автентичен асеновградски файтон, който доскоро радваше и асеновградчани, и туристи по българското черноморие бе обявен за продажба. Щом научиха новината, асеновградчани мигновено се активизираха и се обединиха около мисията да запазят старинното превозно средство в града. Организираха кампания по набиране на средства с цел да откупят файтона и той да остане като музеен експонат в Асеновград. Да бъде показван на бъдещите поколения. Вече са събрани първите около 600 лева, а благотворителната инициатива набира популярност с пълна сила.

Виена иска да спре файтоните заради повреди по настилката, Париж слага асфалт, заглушаващ шума

Администрацията на централния Първи район на Виена предлага намаляване на стоянките за файтони в сърцето на австрийската столица, преда...

"Файтонът бе собственост на Капитана от "Джордж махала", както го наричаха всички в града. Той вече не е сред нас. Сигурно там някъде, в по-добрия свят, се състезава с вятъра с други, небесни файтони. Неговият земен, елегантен файтон тук обаче чака своя нов собственик. В новото време рядко се сещаме за тези, останали от миналото последни свидетели на един друг живот. На други ценности, на други взаимоотношения между хората. За времената, когато животът е минавал по-спокойно, по-бавно, сякаш не бърза за никъде и това, да отидеш от Станимака до Филибе да бъде преживяване, а не просто пътуване", разказват инициаторите на благородната кауза. С идеята си те амбицираха и множество асеновградчани, които без да се замислят, се включиха с дарения и с помощ в разпространението на инициативата. Създадено бе дори и събитие във Facebook.

Асеновградският файтон бе част от почти всеки празник в миналото на града. Понякога се ползваше и от младоженци, които ги ползваха вместо сега често срещаните съвременни луксозни автомобили. С него пристигнаха любимите книги на децата в Асеновград от "Малкото голямо четене" на 21.04.11 г. А ден по-късно, посланикът на САЩ у нас тогава Джеймс Уорлик разгледа града, докато се возеше на файтона на Капитана.

На първия учебен ден: Дарения вместо цветя и деца даряват книги за деца

В навечерието на първия учебен ден множество екипи на училища поведоха кампании и инициативи за подобряване на учебната среда, за събир...

"Искаме някогашният градски дух да бъде съхранен, доколкото е възможно и е по силите ни. Този прекрасен писан файтон, който носи толкова много спомени, трябва да остане в града ни. Той е последният от всичките, оцелял до днес, благодарение на грижата на Капитана. Асеновградчани, обръщаме се към всички вас, които бихте искали да помогнете да го откупим и дарим на Историческия музей в града! Нека остане тук при нас и да продължи да радва очите на всички в музея, по празници и в делници, и нас, и гостите на града! Нека има какво да покажем на всеки, който дойде да види Асеновград, нека има какво да покажем на децата ни, докато им разказваме за миналото на нашия любим град!" С тези думи завършват призива си организаторите.

Сумата, необходима за откупуване на файтона, е в размер на 7 000 лева. Всеки, който има желание и възможност да се включи в благородното дело, може да позвъни на телефони: 0886 255 713, 0888 26 29 20, 087 64 55 155 и 0044 777 65 68 666.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

„Асеновградски баири“ – Два дни спорт, музика и адреналин

„Капка по капка - живот“ – кръводарителска кампания в Асеновград

ДФ „Асеневци“ – Асеновград набира нови доброволци

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com