Асеновград затъна в отпадъци от преливащи контейнери

2950
Асеновград затъна в отпадъци от преливащи контейнери

Асеновград пламна от преливащи контейнери за смет. В социалната мрежа буквално „валят“ снимки на непочистени съдове от различни части на града. Количеството на отпадъците около контейнерите непрекъснато расте, а бездомните кучета разнасят боклуците по улиците. Трагично е положението в асеновградския квартал Изток, жалват се граждани. Тодор Желязков е един от жителите на района. „Откакто е паднал снегът, нито улиците се почистват, нито тротоарите, нито пък кофите за смет, а смятам, че се намираме в 21-ви век!“, казва разгневено момчето.

Тодор твърди, че е едно и също положението от 4-ти до 7-ми блок, включително. И посочва, че отпадъците в квартал Изток не са събирани от около две седмици. Снегорини и сметопочистваща техника преминавали само по улица „Гонда вода“.

В останалата част от уличната мрежа на квартала всичко е сякаш застинало. Много от живеещите в района, от своя страна, също не спазват правилата за опазване на околната среда, обяснява Тодор. Той казва, че навсякъде се изхвърля пепел от печки на твърдо гориво, което допълнително усложнява ситуацията със замърсяването.

„Никой не следи за граждани, изхвърлящи боклуци извън контейнерите. Не се глобяват нарушителите. Няма кой да контролира и работниците на почистващата фирма. Къде са хората, които трябва да упражняват контрол?“, пита Тодор. Той припомни, че преди години имаше общински служители, които проверяваха резултата от дейността на работниците от сметосъбиращата фирма, а днес такива не се срещат.

И в Асеновградско солта за пътищата е на привършване

На привършване е солта, ползвана за обработка на заснежените улици в община Асеновград. Притеснението си от това изрази заместник-кметъ...

Освен в квартал Изток, подобна е ситуацията и в Запад, на улиците „Конушка“, „Александър Стамболийски“, „Цар Иван Асен II“ и други. Много от съдовете за смет също са в окаяно състояние. Изпочупени или изкривени са, а някои дори не могат „да стоят на колелата си“. От 01.01.17 г. влезе в сила новата по-висока цена за такса „Битови отпадъци“ в община Асеновград. Според нея, гражданите ще плащат за сметопочистване с около 15 лева повече за година, а сумата за юридическите лица ще скочи средно с 45 лева годишно. Таксата за отпадъците в Асеновград бе повишена и в началото на 2016 г.

За справка, според договора, сключен между Общината и пловдивската фирма изпълнител „КМД“, възложителят има право да налага санкции за неизпълнение на договорните задължения. За един брой непочистен съд за отпадъци и мястото около него глобата е в размер на по 50 лева, или общо – 100 лева. А когато изпълнителят системно не осъществява ангажиментите си по договора, Общинска администрация има право да прекрати договорните взаимоотношения преждевременно. Такова нарушение е налице, когато фирмата извърши по-малко от 50% от договорения обем на услугите, в рамките на един месец. Договорът с „КМД“ е сключен през 2015 г. за срок от пет години.

По проблема с непочистените контейнери и заснежени улици в Асеновград от фирмата изпълнител коментираха пред Actualno.com, че кофите за смет би следвало да се почистват ежедневно, включително събота и неделя, само с изключение на всяка сряда. На въпроса защо на посочените места и квартали сметосъбирането не е извършвано дълго време, получихме отговор, че причина са заледените улици, по които тежкотоварните коли на фирмата не могат да преминат.

А не е ли и това ангажимент именно на пловдивската "КМД"? Потърсихме гледната точка за ситуацията и на началник смените в Асеновград - Иван Качаков, но телефонът му бе изключен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com