Бившето Помощно училище в Асеновград оживява с музейни зали

3756
Бившето Помощно училище в Асеновград оживява с музейни зали
Снимка: Actualno.com

Сградата на Центъра за специална образователна подкрепа в Асеновград, познат на местните като Помощното училище, ще оживее отново. Припомняме, че институцията бе закрита на 01.07.18 г.

Общината планира да предостави обекта за стопанисване и ползване на Историческия музей в града. Част от постройките, които досега са били складове, ще се употребяват за фондохранилища.

Безплатна презентация показва как 5-годишно дете може да мисли логично

Презентация, описваща функцията на менталната аритметика и резултатите от нея, ще се състои за първи път в Асеновград. Посетителите ще ...

„И към момента непоказаните експонати се съхраняват и запазват според изискванията, но въпреки това, имаме необходимост от такива помещения“, посочи пред Actualno.com Иван Дуков – директор на музейната институция в Асеновград.

А и самата основна сграда на бившия Център за специализирана подкрепа е разположена до средновековна крепост, която е исторически паметник. Идеята на Дуков и екипа му е там да бъдат създадени няколко музейни зали. Целта е да бъдат показани основни елементи от археологията в района, тъй като в момента има находки, които са скрити за окото на посетителите поради липса на достатъчно място. Такива и други експонати се показват на празници или по специален и тематичен повод.

Докато се стигне до реализацията ще мине известно време, тъй като тепърва ще се създаде концепция, след която да последват проект и план. Те трябва да се представят пред Министреството на културата и чак след одобрение на компетентния орган може да започне същинската работата. Засега не е ясно колко време ще отнемат административните процедури и кога ще стартират ремонтните дейности.

„Самата сграда е подходяща за музей. Сега нямаме възможност да изложим всичко което е налично във фонда. А ако имаме необходимата голяма експозиционна площ, това може да се случи. Друг фактор е, че сградата е разположена на главен път.

Община Асеновград е разплатила 90% от средствата по Водния цикъл

Строително-ремонтните дейности по ВиК мрежата са приключени в сроковете, заложените в договорите с изпълнителите на съответните дейност...

Поставяйки информационни табели ще можем да обхванем поне част от туристическия поток, който сега преминава транзитно през Асеновград. Там служителите ще могат да насочат туристите и към останалите сгради, като централната експозиция ще си остане в настоящата постройка. Няма да стане бързо, но и най-дългият път започва с най-малката крачка“, обнадеждено завърши коментара си директорът на Историческия музей в града.

Иван Дуков подчерта, че вероятно разходите по ремонтните дейности ще се поемат от Бюджета на музейната институция, като посочи, че досега Община Асеновград често е подпомагала финансово дейността им. А относно крепостната стена, която се намира в непосредствена близост до постройката на бившето помощно училище, директорът заяви, че ще поиска от Министерството на културата да бъде назначена специална комисия.

Нейната роля ще е да постави предписания - до каква степен може да бъде реставрирана самата стена и евентуално да се направи някакъв макет или мини модел. Фактологията говори, че преди много години на това място е трябвало да бъде построен жилищен блок. Впоследсствие това се е случило, но сградата е била изместена малко встрани, заради находките при крепостната стена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com