Българската история "пристигна" в Асеновград

2053
Българската история "пристигна" в Асеновград

„Познавам ли моята България?” На този въпрос си отговориха днес множество малки и големи асеновградчани. Той бе задаван под формата на игра, която предизвика безброй детски усмивки сред присъстващите на площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. Повод за празничното настоение у малчуганите и родителите им е не само патриотичният дух, който се изписва по лицата на асеновградчани на днешния 1-ви ноември – Ден на народните Будители, а и гостуването на Пътуващото читалище „Бащино огнище”. Българската история „на колела“ посещава за първи път града на Цар Иван Асен II.

Създатели на Пътуващото читалище са група родолюбиви българи от Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Моята България“. Те са избрали атрактивната форма за популяризиране на културното и историческото наследство на страната ни. Един от тези методи е състезателната игра „Познавам ли моята България?”.

Борисов: Догодина пътят Асеновград - Пловдив ще е магистрала

Догодина по същото време ще бъде открит отремонтираният път Асеновград – Пловдив. Това обеща премиерът Бойко Борисов пред медии, ...

Целта й е да провокира интереса към родната история и българските забележителности. Днес на площада в Асеновград деца и възрастни имат възможността да получат урок по родолюбие. Състезанието се провежда в три кръга, като предварително се сформират няколко отбора. Играта е предназначена за деца и младежи от 4-ти до 12-ти клас, като най-пълноценно знанията се възприемат от тийнейджърите между 5-ти и 8-ми клас. Първата част предоставя свобода на малките изследователи да представят по свой начин легенди за родния си край. Във втория кръг състезателите „пътуват виртуално“ по предварително зададен маршрут. Целта е да подреждат сглобени хартиени макети на исторически и културни забележителности върху огромната карта на България, раположена на самия площад в Асеновград. Задачата на участниците е да разпознават с тончост мястото на обектите.

Следващата стъпка е да ги поставят върху самата карта. Заключителният трети кръг представлява сглобяване на пъзел. Идеята е да бъдат подредени парченцата от изображенията на вече поставените на картата исторически забележителности. Накрая жури оценява знанията, точността и бързината на участниците. Днес в Асеновград Пътуващо читалище „Бащино огнище“ загатва за съществуването на тази игра. Планира се в началото на следващата година тя да бъде представена и изпълнена отново на територията на асеновградска община, но в по-мащабен вариант. „Интересът към нея, от страна на асеновградчани, е доста голям.“, сподели впечатленията си пред Actualno.com Анастас Величков, който е част от екипа. Той посочи категорично, че в Асеновград се раждат и растат можещи, знаещи и любознателни деца. Пътуващото читалище ще остане на площада в града до края на днешния ден. Точно в 18 ч. ще започне прожекцията на 17-минутен патриотичен филм. Той е съставен от рецитал на стихове от силни български поети, рецитирани на фона на кадри от стари български филми с историческа тематика. Утре „Бащино огнище“ заминава за село Бачково, където ще продължи да разказва за незабравимото дело на личностите, отдали живота си за България. Анастас Величков допълни, че пътуването с българската история и срещата с патриотизма създават невероятна емоция.

„Трябва да вдъхнем вяра у българите, че нашата нация е велика. Да припомним, че можем да бъдем силни и позитивни. Да докажем, че има за какво да се гордеем, че сме българи. Да събудим знанието за историята у подрастващите. Защото изгубим ли децата си, губим България!“, заяви развълнувано Величков. Освен състезанието-игра Пътуващото читалище показва и изложба на българското войнство от създаването на държавата до Втората световна война. Представени са общо 28 автентични униформи, снаряжения, предмети от бита на предците ни, както и народни носии от различни фолклорни региони на страната. Екипът твърди, че Пътуващото читалище „Бащино огнище“ е първото и засега единствено по рода си в България, а вероятно и в света. Защото читалищното дело, само по себе си, е типично българско културно средище. Освен интересното представяне на българската история, редица други прояви, организирани от Община Асеновград по повод Деня на народните будители, ще радват жителите и гостите на града в днешния пранзичен ден. Точно в 17 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ се открива изложба „Киноспомените оживяват”. Тя ще бъде първата арт-продукция на наскоро основания Смарт клуб „Асеновград”. Посетителите на изложбата ще могат да разгледат снимки от местата, на които са снимани култови филми в града. А мобилното приложение с разширена реалност ще „съживи“ лентите, запечатали „Тютюн”, „Хитър Петър”, детския телевизионен сериал „Фильо и Макензен”, „Дами канят” и други. Изложбата ще остане в библиотеката до 12.11.16 г. От 17.30 ч. на същото място ще стартира още едно събитие. „Съюз на творците“ в Асеновград ще награди 30 граждани с приза „За достоен принос”.

Част от проявите, посветени на Деня на народните Будители, е и честването на 90-годишнината на НЧ „Просвета” в село Бачково. Празничната програма там ще започне също в 17.30 ч. в салона на читалището.

Асеновград притеснен: Стълбове висят от летящи хеликоптери

Ниско прелитащи хеликоптери, които пренасят конструкции за електрически стълбове, притесниха гражданите на Асеновград. Ситуацията пре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com