Чисто нов асансьор за хората с физически увреждания от Дома в Асеновград

4044
Чисто нов асансьор за хората с физически увреждания от Дома в Асеновград
Снимка: Община Асеновград

Заместник-кметовете на Асеновград Стоян Димитров и Петър Петров направиха оглед на новия асансьор в Дома за възрастни хора с физически увреждания в града. Потребителите на услугата вече могат самостоятелно да се придвижват до различните етажи на сградата, както и да слизат сами или съответно - да бъдат подпомогнати от персонала - безопасно да достигнат до двора. Съоръжението ще може да се ползва от всички 40 потребители. "Асансьорът в този дом е бил монтиран през далечната 1996 г. Тогава е въведен и в експлоатация. Доста проблеми имаше в годините. Същевременно, беше затруднено обслужването на асансьора поради липса на части за поддръжката му. Надяваме се чрез монтирането на новото съоръжение да допринесем за комфорта на потребителите тук, които са в неравностойно положение и затова се налага да ползват социалната услуга, предлагана от община Асеновград", каза пред медии днес заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров.

"Едно огромно благодаря към колегите, които съдействаха това да се случи. Този асансьор ни е крайно належащ и доста улеснява достъпа на хората до двора, етажите и столовата. Щастливи сме, че това се реализира благодарение на подкрепата на община Асеновград", каза на свой ред, Даниела Стоицова - директор на социалната услуга.

Домът за пълнолетни лица с физически увреждания в Асеновград съществува от 1958 г. От 1996 г. социалната услуга се помещава в новопостроена монолитна сграда с капацитет от 40 места. Един от основните проблеми беше асансьорът, който вследствие на дългогодишната му употреба бе в крайно амортизирано състояние. А подмяната на части, които предвид годината на производство на асансьора, ставаше все по-трудна. Поради това, община Асеновград разработи и кандидатства с проект „Доставка и монтаж на специализиран асансьор за Дом за пълнолетни лица с физически увреждания - гр. Асеновград” пред Фонд "Социална закрила". Общата му стойност е в размер на 49 962 лева с ДДС. От тях, 44 965,80 лева - средства от Фонд „Социална закрила” и 4996,20 лева - съфинансиране на община Асеновград. Цялата сума бе предназначена за доставка, демонтаж на стария и монтаж на новия специализиран асансьор плюс съпътстващите строителни дейности. Към днешна дата съоръжението е сертифицирано и вече е в експлоатация и се ползва от всички обитатели и служители на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания.

Търсят най-значимата доброволческа инициатива в Асеновград

Община Асеновград и Градска библиотека ”П. Хилендарски” обявяват конкурс за инициатива, реализирана с помощта на доброволци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com