Църковен певец от Асеновград обвини митрополита в корупция

5247
Църковен певец от Асеновград обвини митрополита в корупция

Пореден скандал разтърси асеновградската енория „Света Богородица-Благовещение“, позната сред местните като „Рибната“ църква. В храма бе назначен на служба трети свещеник. Отец Никола ще бъде включен в графика за провеждане на ежедневните богослужения в църквата, със съгласието на основния свещеник - Тодор. Това обяви на празника Преполовение в Асеновград пловдивският митрополит Николай.

Припомняме, че миряни от града се обявиха публично срещу назначението и на втория отец - Стилиан. Богомолци възроптаха и този път, но до демонстративни действия не се стигна. Асеновградчани изразиха възмущението си от факта, че в множество храмове по селата в Асеновградски регион изобщо липсват свещеници. А в „Рибната“ църква в града се назначава вече трети. „Това са прерогативи на Пловдивската митрополия. Митрополитът решава кой и къде да служи, както и по колко свещеници да има в един храм.“, посочиха от пресцентъра на Българската патриаршия в София.

Митрополит Николай защити идеята за заря по Великден

Пловдивският митрополит Николай защити зарята за Великден, заради която вчера беше отстранен предстоятелят на столичния храм „Св....

От там уточниха, че според Устава, Светият синод няма право да се меси в решенията на Пловдивската митрополия. Мотивите на дядо Николай за новоназначението са свързани с увеличилите се ангажименти на утвърдилия се като свещеник в храма „Света Богородица-Благовещение“ отец Тодор, който е председател на църковното настоятелство. Той е и действащ енорийски свещеник, а сега вече и избран за почетен гражданин на Асеновград. Междувременно стана ясно, че дядо Николай е изгонил и забранил на един от певците в храма да присъства на службата по повод празника Преполовение.

Причината, по думите на пловдивския митрополит – младежът е съобщил, че владиката трябва да бъде отлъчен от Църквата, защото взимал по 10 000 лева за всяко извършено свещеническо ръкоположение. До момента не успяваме да се свържем с певеца, осмелил се да отправи обвинения срещу митрополит Николай, за да покажем и неговата гледна точка в казуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com