Деца оскверниха скулптура от наследството на Асеновград (СНИМКИ)

5680
Деца оскверниха скулптура от наследството на Асеновград (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Деца от ромски произход се подиграха със скулптура, създадена през миналия век в Асеновград.

Вчера в късния следобед екипът ни забеляза, че две момчета на видима възраст около 8 г. – 9 г. се бяха покатерили върху един от монументите, разположен край моста до Общинския пазар в града. Докато се приближавахме, сякаш ни се стори, че децата уринират върху паметника. Не можем да твърдим с абсолютна конкретност какво, всъщност, правеха там отгоре, но следите, които оставиха след себе си, посочваха точно това.

Младежи се заеха с облагородяване на парк в Асеновград

Младежи от асеновградска гимназия започнаха облагородяване на малкия парк в Асеновград. Гимназисти от ПГ „Цар Иван Асен II”...

Достигайки до мястото и запитвайки ги защо са върху скулптурата, последва мълчание, от страна на ромчетата. Направихме им забележка. Децата отново не се трогнаха да отговорят. Едва, след като заявихме, че ще повикаме полиция, те слязоха от монумента и потеглиха спокойно към близкия парк, обръщайки се неколкократно, за да се уверят, че сме си тръгнали. Ние изчакахме да се отдалечат и тогава продължихме по пътя си. За справка – съвсем не бяхме единствените, които преминавахме по моста в този момент.

Никой друг, обаче, не взе отношение по казуса. Монументът, върху който се бяха покатерили двете момчета, е изработен от асеновградския скулптор Коста Ламбрев, с помощта на художника Васил Папазов. Ламбрев е роден през 1923 г. и починал на 70-годишна възраст, през 1993 г. Двете човешки фигури от статуята, които бяха осквернени от ромчетата, се взират в далечината, показвайки пътя за израстване на бъдещото поколение в Асеновград.

Не е случаен фактът, че погледите на двата образа са насочени към посоката, от която се заражда изгрева на слънцето. Монументът е част от архитектурното наследство на града. Създаден е през 60-те години на миналия век чрез финансиране и поръчка на Общината. Няма информация през годините скулптурата да е реставрирана, а вглеждайки се в нея, всеки може да види създалите се от времето пукнатини.

Пореден случай с нахапано от куче малко дете

Двегодишно дете е в интензивно отделение, след като е било нахапано от домашното му куче, съобщава кореспондент на Actualno.com. Момич...

Освен тази статуя, от двете страни на моста при Пазара има още няколко подобни – част от архитектурния ансамбъл на Асеновград, чиито автори отново са Коста Ламбрев и помощникът му Васил Папазов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com