Децата от социалния център в Асеновград се учат на труд

4761
Децата от социалния център в Асеновград се учат на труд

Две 16-годишни деца с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград помагат при работата в магазин за дрехи втора употреба. Това е част от трудовата терапия и социализацията на подрастващите, обясни директорът Манол Манолов пред кореспондента на Actualno.com за Асеновград.

Дейността, която извършват децата в магазина, не е еднокртна. Те работят всеки понеделник в рамките на близо два часа. Целта на идеята е настанените в Центъра да бъдат запознати с трудовата дейност и да се впишат в обществото. "Да не бъдат припознавани като паразитиращи, а напротив - като полезни за обществеността", уточни Манолов.

Център за самотни възрастни и деца отваря врати в Смолян

Дневен център за възрастни хора и за изоставени деца ще отвори врати в Смолян, съобщава Дарик нюз. Първата група касае самотни възрастн...

Друго, което се цели, е децата да не бъдат изолирани, да комуникарат с повече хора и все по-малко да стоят в Центъра. Чрез трудовата терапия децата се учат на навици и изграждат характера си. В магазина 16-годишните подрастващи извършват елементарни дейности. Всеки, според възможностите си - сгъват, намират подходящо място на стоките (предимно дрехи и шалове), подреждат, подбират по цветове. Това развива сетивата им. Уменията, които придобиват, са важни за тяхното развитие, каза в заключение директорът.

Манол Манолов съобщи, че е планирано за вбъдеще, освен тези две деца, в трудовата дейност да бъдат включени и още от настанените в Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. А през август, като част от социализацията, им предстои първото пътуване до морето, където ще останат пет дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com