"Дойдох в Станимака да пиша...“ представя 26 ценни икони

1913
"Дойдох в Станимака да пиша...“ представя 26 ценни икони

„Дойдох в Станимака да пиша...“ С това загадъчно име е озаглавена коледната изложба на икони от зографи, работили в Асеноград в първата половина на 19-ти век.

Експозицията е подредена в Старинно училище „Свети Георги“.

Деца със специални потребности изразиха вътрешния си свят чрез рисуване и апликация

Умения и талант, изразени в лично творчество и представени пред асеновградска публика, показаха ученици със специални потребности. Над ...

Повод за предпразничната изложба е честването на две знаменателни годишнини от църковната история на Асеновград: 180 години от последното възстановяване на манастира „Света Петка” край село Мулдава и 150 години от изграждането на първия български храм в града - „Свети Димитър”. Пред посетителите в Старинното училище в продължение на почти три месеца ще бъдат представени 26 ценни икони на най-значимите представители на Самоковската школа: Христо Димитров, Димитър Зограф и Захари Зограф.

Името на изложбата „Дойдох в Станимака да пиша...“ не е подбрано случайно. „Това е фраза, която Захари Зограф ползва в едно свое писмо.“, посочва уредникът в Исторически музей-Асеновград Мина Христемова. Тя разказва, че по времето на Захари Зограф градът е толкова заможен, че успява след двете кърджалийски нападения да събере жълтиците си и да плати на най-стойностните зографи в империята да дойдат в Станимака да пишат.

Целта чрез събраните в изложбата 26 икони е да се покаже пред асеновградчани и гости как за около 50 години Асеновград е успял да се свърже с най-добрите автори от епохата и да ги покани те лично да изрисуват асеновградските храмове. Сред творбите в експозицията са ликът на Свети Харалампи, Успение Богородично, Коронясването на Света Богородица и други. „Изложбата разкрива каузата на асеновградчани да превърнат своята църква в национален политически и социален капитал.“, обяснява Христемова.

Експозицията от ценни икони е събрана от Исторически музей-Асеновград, като част от тях са предоставени от Национална художествена галерия-София, Национален археологически институт с музей-София, Регионален исторически музей-Хасково, Регионален исторически музей-Кърджали, Градска художествена галерия-Сливен, Градска художествена галерия-Смолян и Пловдивска митрополия. Веднага след откриването на изложбата в Старинно училище „Свети Георги“ се проведе и Кръгла маса, на която бе обсъдена темата за „Църквата през Възраждането, като национален, политически и социален капитал на българите”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com