Два дни средновековни игри и рицарски битки край Асеновград

5135
Два дни средновековни игри и рицарски битки край Асеновград

През целия ден днес рицари кръстосваха шпаги в местността „Свети Трифон“ край Асеновград. Звън на саби и рицарски доспехи огласи Родопите. Тишината бе пробудена от „вика“ на стоманата и свистенето на стрелите. Всичко това се случва в петото издание на Средновековния панаир край Асеновград. Посетителите на фестивала имат възможността да се впуснат в пътуване назад във времената на царе, боляри, принцеси, смели войни, рицари и славни победи. Тази година в Панаира се включват общо 40 възстановчици от различни градове на България. Реконструкторите разкриват пред асеновградчани и гости на града жвота по време на Второто Бълргарско царство. Средновековието оживява в игри, забавления и интересни факти, разказани и представени „на живо“ в съвременния свят.

Възстановчиците пресъздават Средновековието по нашите земи, на Балканите и Източна Европа с изключителна достоверност. Изграден е средновековен лагер със занаятчийска улица. Посетителите могат да се насладят на демонстрации на бойни умения и фехтовка. Всеки желаещ от публиката има възможност да опита стрелба с лък, да участва активно в процеса на занаятите и да вкуси от средновековната медовина. Сред занаятите, които се показват в тазгодишното издание на събитието, са коване на желязо, предене, дърворезба, дървообработка с дървен струг, кожарство, монетосечене, свещолеене, тъкане на кори, плъстене на вълна. Всичко това се случва под звуците на старинни мелодии. В местността „Свети трифон“ край Асеновград днес и утре се демонстрират и състезания по стрелба с лък, средновековна фехтовка, както и свирене на музикални инструменти от времето на Второто Българско царство. Семинар на тема „Въоръжение и снаряжение“ запознава по-любознателните почитатели на Панаира с детайли и подробности по оръжията и облеклото на рицарите.

В Асеновград стотици поднесоха цветя и се преклониха пред голямата Надя Тодорова

Пред паметта на асеновградчанката Надя Тодорова се поклониха днес стотици нейни колеги, приятели, почитатели, общественици, общинари, т...

Новото тази година е бойната машина „Балиста“. Тя изстрелва по една стрела на около 300 метра и със сила, способна да прониже двама или дори трима воини един след друг. Рицарските доспехи, пък, тежат средно около 20 килограма. Те включват шлем, плетена качулка, ризница за защита на тялото от сечащ удар и други. Участници в Средновековен панаир 2016 са групи и свободни реконструктори от Асеновград, Велико Търново, Пазарджик, Сливен, Пловдив и други независими възстановчици и занаятчии от страната. Сред интересните реконструктори са членовете на Национално сдружение „Традиция“. Тази година пред Асеновград те представят изработка на бижута, тъкане на ръчен стан, средновековни методи за обработка на прежда, коване на монети. Йордан и Жана Сивкови са от Добрич. На Панаира в Асеновград те показват начина на организацията на Средновековен походен лагер. Обясняват, че за него лагеруващият трябва да носи единствено основните вещи.

Сивкови показват, например, как се пали огън с подръчни материали, без запалка или кибрит. Дружина „Барадж“ от Пазарджик представят истинска средновековна фектовка за Балканите и Източна Европа през 9 век-11 век. Част от снаряжението, което ползват е руско. Днес и утре дружината разкрива пред публиката край Асеновград строевата позиция на воините, лични фехтовални умения и групови бойни игри /Кръгът на честта; Кръгът на предателството; Битка за моста и други/, както и по-късни брони от 13 век-14 век. По подобие на рицарските доспехи, фектовалните също тежат межу 20 килограма и 40 килограма, разказаха от дружината. Организатори на Средновековния панаир и тази година са Исторически музей-Асеновград и Общината. Фестивалът в местността „Свети Трифон“ продължава и утре /26.06.16 г./ от 10:30 ч. до 18 ч.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com