Дъговидни пукнатини на пътя при свлачището край Асеновата крепост

2750
Дъговидни пукнатини на пътя при свлачището край Асеновата крепост
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

До края на месец септември тази година трябва да бъде подготвено идейно проектно предложение със стойността на необходимите силови укрепителни мероприятия при свлачището край НПК Асенова крепост. Целта е да се кандидатства спешно за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и зоната да бъде възстновена. Това е една от препоръкте, предлжени от специалистите от „Геозащита” ЕООД, по повод активиралото се в края на миналия меесец свлачище в района.

Ако не се предприемат незабавни мерки, има опасност пътят да пропадне напълно и няколко села и местности да бъдат отцепени от света. В тази връзка, Община Асеновград е изпратила информация до Областния управител на Пловдив и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Общо три са основните препоръки, посочени от експертната комисия. Останалите две вече са изпълнени, а именно - поставяне на аварийна сигнализация и извършване на отводнителни мероприятия. Установено е, че вследствие на продължителните валежи от дъжд в Асеновградско голям обем вода се излива от пътното платно директно в свлачището.

Жители на Смолян излязоха на протест заради свлачището на пътя Смолян-Мадан

Недоволни родопчани протестираха тази сутрин до срутището на главния път между Смолян и Мадан. Макар протестът да беше обявен от тролов...

Това наложи допълнително обезопасяване на участъка чрез отбиване на повърхностните дъждовни води с чували с пясък. В изведеното след огледа на специалистите становище се посочва, че има наличие на образувани дъговидни пукнатини в обсега на осовата линия на пътя и банкета, като по-силно са изразени тези, в посока НПК „Асенова крепост”. Припомняме, че на 28.06.18 г. се активира нов свлачищен проце по пътя Асеновград – Лясково. Засегнато е част от пътното платно и движението в двете посоки е почти невъзможно. Наблюдават се пукнатини по цялата дължина на зоната, преди пропадналия участък и след него, чак до самия НПК Асенова Крепост.

Още при констатиране на свлачището, със заповед на кмета на Асеновград бе ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, с цел да не се натоварва излишно пътното платно, но в същото време да има достъп до туристическия обект и до селата Лясково, Яврово и Добралък. Размерите на свлачището са с дължина 30 метра и приблизителна височина 12 метра. Засегнатата площ е около 360 квадратни метра, а наклонът е изключително стръмен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com