Гимназисти ще поддържат и вардят паркове в Асенoвград

2187
Гимназисти ще поддържат и вардят паркове в Асенoвград
Снимка: Actualno.com

Възпитаници на асеновградски училища да поемат повърхностната поддръжка на паркове, градини и обществени места. Това хрумване се е родило от ученици, членове на Младежкия общински съвет в Асеновград, и техни преподаваетли от ПГ „Цар Иван Асен II“.

Идеята се е появила през месец май тази година, когато се проведе масовото почистване на общинския парк покрай Пешеходния мост в града. Голяма част от местните наричат мястото „Кучешкия парк“, поради многобройните стопани, разходжащи четириногите си там. „Защо не инициативата да се превърне в традиционна целогодишно, вместо да остане като еднократна акция.“, каза за Actualno.com Йордан Диков – директор на асеновградската гимназия „Цар Иван Асен II“.

Версия: Електроуред предизвикал опустошителния пожар в къща в Асенoвград

Включен електрически уред, от който е излязла искра, вероятно е предизвикал пожара в къщата на семсйтво Симеонови от Асеновград. Това е...

В хода на обсъждането на концепцията бе преценено, че ще е добре акциите да се провеждат веднъж месечно. Планира се в инициативата да бъдат включени дори родители. „Целта е постепенно всяко едно от училищата в общината да започне поддържането на свое кътче от Асеновград. Но не е достатъчно дейността да се извършва само от едно учебно заведение. Забелязал съм, че когато деца направят нещо красиво се събират и казват: „Това е наше дело“.“, заяви Диков.

Целта е учениците да се научат да опазват околната среда и чрез делата да дадат пример на съгражданите си за това, как трябва да се спазват редът и правилата в една общност. В „Кучешкия парк“ инициаторите възнамеряват да направят пясъчници, оградени с дървени дъски.

Обмислят да създадат и „Цветен еко патрул“. Например, след учебните занятия, момче и момиче да патрулират по няколко часа в парка, за да „охраняват“ създаденото от самите тях място. И когато някой гражданин наруши правилата или замърси парка, децата ще му правят забележка. Ако тя не бъде възприета сериозно, училищното ръководство ще се свърже със съответните компетентни органи – Полиция, Община и т.н., ангажирани с конкретния проблем.

„Ние конфликти няма да създаваме. Само ще се грижим и ще сигнализираме. От там нататък, за онези, които не спазват правилата, съществува законов ред.“, категоричен е директорът на ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. Планира се постепенно да бъде инициирано поддържането и на други места, като бреговете на река Чая, например. Предстои до края на този месец да приключат срещите между училищното и общинското ръководства и за Деня на будителите /1-ви ноември/ да бъде организирана първата кауза.

Дариха нов съвременен ултразвуков ехокардиограф на МБАЛ-Асеновград

Нов съвременен ултразвуков ехокардиограф бе дарен на МБАЛ-Асеновград днес. Апаратът е позициониран в Първо вътрешно отделение, където р...

Гимназистите ще поддържат само повърхностно парка. Ще пребоядисват пейки или ще варосват бордюри. Но дейността по озеленяването и облагородяването му остава ангажимент на Община Асеновград, категоричен е кметът доктор Емил Караиванов. Средствата за закупуване на консумативите ще бъдат осигурени от бюджета на гимназията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com