Граждани дават на прокурор Община Асеновград

4492
Граждани дават на прокурор Община Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Граждани заплашиха, че ще дадат Община Асеновград на прокурор. Причината е незаконно издигната сграда, разположена в централната част на града, съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Решението, от което става ясно, че става  въпрос за незаконен обект, е постановено от Върховен административен съд на 05.07.2018 г. Според съдебното постановление, Общинската администрация в Асеновград е провела обществена поръчка, която е изпълнена в противоречие със Закона за устройство на територията (ЗУТ), вследствие на което издаденият Подробен устройствен план (ПУП) става незаконосъобразен. По думите на граждани, живеещи в съседство с новия строеж на улица "Георги Данчов", е трябвало да се поиска разрешение от тях за обединение на два съседни парцела и тогава евентуално да стартират строителни дейности на мястото, но това не се случило. Освен това, процедурата не била прекратена и съответно – обявена отначало.

Асеновградчани си нарисуваха пешеходна пътека сами

Асеновградчани сами си създадоха пешеходна пътека пред блока, в който живеят. Те са си обозначили зебра в бяло и червено. На тротоара...

Сигнали срещу застрояването са били подавани многократно, но реакция от страна на компетентните органи не е последвала. Заведени са и съдебни дела, като заинтересованите по казуса асеновградчани са поискали от Общинска администрация, РДНСК-Пловдив и ДНСК строежът да бъде преустановен, докато магистратите не постановят окончателното си решение. Това също не се е случило, дори напротив – сградата била завършена и въведена в експлоатация.

Съседи на новоиздигнатата кооперация възнамеряват да сезират прокуратурата за неизпълнение на служебните задължения и за длъжностни престъпления, извършени от страна на кмета и главния архитект на Община Асеновград. Прокурорската проверка следва да установи по какъв начин са издадени разрешението за строеж и за въвеждането в експлоатация на обекта, в условия на незаконен, според съда, ПУП. Освен държавното обвинение, гражданите възнамеряват да сезират отново ДНСК и РДНСК-Пловдив.

Последната дума по проблемния казус има прокуратурата. Тя е тази, която следва да реши дали да възложи на Община Асеновград, ДНС  и РДНСК-Пловдив да предприемат действия по отмяната на разрешението за строеж. Ако това стане факт, следващата стъпка е принудително събаряне на кооперацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com