Колко точно е населението на община Асеновград?

28342
Колко точно е населението на община Асеновград?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Икономически активното население в община Асеновград е близо 30 000 души. Статистиката е по данни на Бюрото по труда в града. Общият брой на регистрираните безработни към 31.12.18 г. е точно 1 901 души, от които 651 са мъже и 1 250 за жени. Равнището на безработица в края на миналата година е малко над 7%. Повече от 230 от безработните в Асеновградско са висшисти, 771 са със средно образование, около 380 са с основно и над 500 са с начална или по-ниска степен.

Въпреки това, според Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Общински план за развитие на община Асеновград за 2018 г. сочи, че образователната среда в града "продължава да бъде на добро ниво". Непрекъснато се търсят възможности за подобряване на материалната база. Отчита се добра социална среда. Основно предизвикателство пред общината години наред се оказва влошаващата се демографска структура. Както за страната, така и за областта, е характерна тенденцията за остаряване на населението, изразяваща се в нарастване дела на хората над 65-годишна възраст.

След 40 години 98% от световното население ще живее в 600 града

В резултат на икономически, климатични и други фактори населението на света нараства, а миграцията е все по-динамична. Именно хората об...

В края на 2018 г. населението на община Асеновград наброява повече от 72 000 души. Близо 60 000 от хората живеят в града, а около 12 300 души са жители на асеновградските села. По данни от официалния интернет сайт на общинската администрация, към 31.12.17 г. жителите в общината наброяват малко над 61 300 души, като в града живеят около 49 000 души, а в селата - приблизително 12 000 души. Т.е., според Годишния доклад, за година населението на община Асеновград се е увеличило с около 10 000 души. В противоречие на посоченото в доклада, в сайта на Националния статистически институт статистика показва близо 49 000 души население в Асеновград към 31.12.18 г.

Децата, родени през миналата година в общината, са малко повече от 500, докато починалите асеновградчани за същия период са 650. В Годишния доклад се съобщава, че по последни демографски показатели броят на населението в община Асеновград намалява и като вероятна причина се представя отрицателният прираст в механичното движение, изразяващо се в по-голям брой изселили се граждани и по-малко заселили се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com