Над 4 700 000 лв. отделя Асеновград за клетка №2 в депото за отпадъци

697
Над 4 700 000 лв. отделя Асеновград за клетка №2 в депото за отпадъци
Снимка: Actualno.com

Над 4 780 000 лева ще отдели Асеновград за изграждане на втора клетка към депото за отпадъци, разположено на територията на общината. То работи от 2013 г. От тогава в експлоатация е Клетка №1, която е разделена на отделни звена. Едното от тях е за събиране на битови отпадъци, а другото – за строителни. Ползваният капацитет в клетката за неопасни битови отпадъци към 01.01.18 г. е 126 000 кубика, от общия предвиден - 150 000 кубика. Останалите свободни само 24 000 кубика налагат изграждането на нова клетка, която да бъде ползвана през следващите години. Заетият капацитет в звеното за строителни отпадъци към 01.01.18 г. е в размер на 8 400 кубика, от общо предвидените 41 300 кубика. Към настоящия момент проектът планира да се построят нови клетки и за двата вида отпадъци.

Финансирането ще бъде осигурено от събраните отчисления, при депониране на отпадък, като средства ще се търсят и от останалите Общини, които ползват депото. Освен Асеновград, отпадъците си в града депонират и Първомай, Садово, Куклен и Лъки. Новата клетка ще е със статут за неопасни битови отпадъци. Тя ще заема площ от над 31 декара, а проектокапацитетът й ще е в размер на около 620 000 кубика. Очаква се тя да се запълни за периода от 15 до 18 години, при условие, че Асеновград няма функционираща сепарираща инсталация. „Надяваме се такава да бъде изградена до 2020 г.“, каза кметът на града доктор Емил Караиванов. Общият капацитет на шестте битови клетки, които се предвижда да бъдат изградени в регионалното депо, е близо 2 540 000 кубически метра. Очаква се те да се запълнят в период от 60 до 70 години. По проект, новата клетка за сторителни отпадъци ще заема площ от 9 декара и ще е с капацитет от около 42 000 кубика.

Автентични носии и вещи в изложба разказват за родопската сватба

Типичните родопски годеж и сватба представя специална изложба, гостуваща в Асеновград. Автентични носии, прибори и аксесоари показват н...

Звената за строителни отпадъци, които се предвижда да се изграждат в следващите години, са с общ капацитет от близо 440 000 кубика. Община Асеновград очаква те да се запълнят в продължение на 50 години, при депониране на 100 000 тона отпадъци, годишно. За строителството на клетка №2 от депото ще бъде избран изпълнител, след като се проведе обществена поръчка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com