Наематели от Търговския център в Асеновград: Няма къде другаде да отидем

7158
Наематели от Търговския център в Асеновград: Няма къде другаде да отидем
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Наемателите от Търговския център в Асеновград са притеснени от предстоящото временно затваряне на обекта за ремонт. Търговците казват, че няма къде да преместят бизнеса за половин година, с който се изхранват, тъй като навсякъде в града наемите на помещения са по-високи от сумите, които плащат в момента. Притеснени са и от факта, че клиентите им вече са научили местата на обектите и преместването ще доведе до загуби заради нуждата от разработване търговията отначало.

Идеята за ремонт на Търговския център предизвика и кратък дебат в пленарната зала на местния парламент по време на последното им за годната редовно заседание. Костадин Яков от групата на съветниците от ПП ГЕРБ в Асеновград отправи питане, относно направено ли е предварително обследване на подплощадното пространство, какви са мотивите, поради които общината предприема конкретните мерки, в какви срокове ще бъде извършен ремонтът, има ли виждане общинска администрация за наемателите - къде ще бъдат настанени, след като освободят обекта.

Затварят временно Търговския център в Асеновград

До два месеца търговците от Търговския център в Асеновград трябва да напуснат сградата. Причината за поставеното им условие е извършван...

В отговор заместник кметът по финансите Тамер Бейсимов заяви, че конструктивно обследване е извършено на цялото покривно пространство на Търговския център. По думите му, ремонтните дейности са наложителни, поради констатирани нарушения на бетонното покритие, силно корозирала армировка и ламаринено покритие на покрива. Последната създала се аварийна ситуация в обекта е пропадане на окачения таван пред един от входовете му. При последните проливни дъждове в Асеновград през ноември тази година целият Търговски център бе наводнен. Тогава се наложи извършване на временна евакуация на наемателите и посетителите. "Но цялостната картина ще се разкрие, след като бъде свален окаченият таван на обекта. Администрацията няма никакви виждания за промяна в предназначението на Търговския център. Искаме да бъде ремонтиран и след това да сме спокойни за здравето и живота и на търговците и на посетителите.", каза от трибуната Бейсимов.

Отношение по въпроса изрази и кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов. Той посочи, че е проведен среща с представители на наемателите. Планира се да бъде подготвено предизвестие, чрез което през следващите два месеца търговците ще имат достатъчно време, за да намерят начин да пренесат своя бизнес на друго място. Към момента, общината не разполага с помещения, подходящи за търговска дейност, които да бъдат предоставени за ползване от настоящите наематели на обекта. Ориентировъчните срокове, в които ще бъде извършен ремонтът, в най-оптимистичен вариант, са в рамките на около шест месеца от момента на освобождаването на Търговския център. "Търсим варианти да овъзмездим наемателите, т.е. те да имат някакви преференции при следващо кандидатстване, ако нямаме възможност да възобновим договорите им след тяхното прекратяване.", обясни кметът Караиванов.

Решението за извършване на ремонтни дейности на обекта бе взето единодушно с 32 гласа "За" от асеновградските старейшини по време на последното им за годината редовно заседание. В Търговския център са разположени малко над 80 клетки. Негодните за ползване магазини са повече от 20. До края на 2017 г. наетите клетки са били близо 60, като приходите от тях са в размер на над 151 000 лева. Към настоящия момент магазините, в които се извършва търговия наброяват едва 34, като постъпленията от тях до края на миналия месец възлизат на близо 103 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com